ORBAN KRENUO U OFANZIVU! Šta će Zapad reći na to?

0
Foto: Screenshot Youtube

Premijer Mađarske Viktor Orban poručio je da svestan da Budimpešta, tokom predsedavanja Savetom EU, nema pravo da vodi pregovore o Ukrajini u ime EU, ali da isto tako smatra da je moguće podstaći obe strane da krenu tim putem, koji se može završiti obustavom vatre i pregovorima, prenose RIA Novosti.

„Možemo da utvrdimo dokle je koja strana spremna da ide. Od toga smo, nažalost, za sada daleko“, izjavio je mađarski premijer, napomenuvši da Mađarska može postati „instrument u rukama onih koji žele mir“.

Komentar Orbana usledio je nakon njegove ovonedeljne posete Kijevu, koji je posetio prvi put za 12 godina, tom prilikom je Vladimir Zelenskom ponudio da obustavi vatru u cilju otpočinjanja pregovora sa Rusijom.

Odgovarajući danas na pitanje radio-stanice „Košuta“ šta će Budimpešta sledeće učiniti nakon te posete, Orban je kratko poručio da se radi „o veoma delikatnim koracima, o kojima će biti moguće govoriti tek nakon što se oni načine“.

U međuvremenu, mediji pišu da bi Orban danas trebalo da poseti i Moskvu. Ipak, ovu informaciju ni Kremlj ni sam mađarski premijer nisu potvrdili, ali je na nju odreagovao odlazeći šef Evropskog saveta Šarl Mišel, koji je, povodom potencijalnog Orbanovog odlaska u Moskvu, izjavio da Orban nema mandat da sarađuje sa Rusijom u ime Evropske unije.

Izvor: ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime