ORBAN NABAVIO MOĆNO ORUŽJE Mađarskoj isporučen raketni sistem vredan milijardu dolara

0
Foto: Screenshot Youtube

Oružanim snagama Mađarske isporučen je savremeni PVO sistem srednjeg dometa NASAMS, norveško-američke proizvodnje.

Sa tom isporukom, Budimpešta nastavlja proces modernizacije i zamene postojeće vojne tehnike sovjetskog i ruskog porekla.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, ugovor za nabavku tog PVO sistema i pratećih raketa vredan je milijardu dolara i potpisan je u novembru 2020. godine.

Reč je o sistemu koji su zajedno razvili norveški „Kongsberg“ i Američki „Rejtion“ za potrebe norveškog ratnog vazduhoplovstva.

Mađarska će tim sistemom zameniti arsenal postojećih PVO sistema sovjetskog porekla Kub (SA-6). Korisnik NASAMS-a biće 205. raketni PVO u Đeru.

„Nabavili smo novi raketni sistem PVO koji je poslednja reč tehnologije… To je jedna od novih dragocenosti za oružane snage koje se transformišu i potpuno prenaoružavaju“, rekao je mađarski ministar odbrane Kristof Šalaj-Bobrovnički i dodao da su ruska invazija na Ukrajinu i izraelsko-palestinski sukob primeri ključnog značaja raketnih sistema PVO.

Vašington je Mađarskoj u maju 2020. odobrio kupovina 62 rakete za potrebe PVO sistema NASAMS za koje se očekuje da će pružati zaštitu od krstarećih raketa, bespilotnih letelica, helikoptera i aviona.

Reč je o američkoj aktivno samonavođenoj raketi „ispali i zaboravi“ kakvu koriste borbeni avioni, uključujući mađarski gripen, ali u novoj verziji posebno razvijenoj za NASAMS.
Taj sistem koristi više država sveta, uključujuči SAD, Australiju, Čile, Španiju, Litvaniju i Oman. NASAMS je dobila i Ukrajina i to je prvi korisnik koji upotrebljava sistem u ratnim uslovima.

Prema navodima proizvođača, taj PVO sistem je namenjen za zaštitu vazduhoplovnih baza, luka, gradova i drugih lokacija od vojnog značaja.

Pored raketa srednjeg dometa, može da koristi i rakete malog dometa.

Izvor: ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime