ORBAN PONOVO REKAO VELIKO NE! Svet u šoku

0
Foto: Screenshot Youtube

Dvostranačka delegacija američkih senatora posetila je Budimpeštu kako bi pozvala Mađarsku da odmah odobri zahtev Švedske za pridruživanje NATO-u, ali su članovi mađarske vlade odbili susret sa njima, prenosi AP.

Agencija navodi da su američki senatori prethodno najavili da će Kongresu SAD podneti zajedničku rezoluciju u kojoj se osuđuje navodno demokratsko nazadovanje u Mađarskoj i poziva vlada premijera Viktora Orbana da ukine blokadu transatlantske integracije Švedske.

Senatorka iz Nju Hempšira Džin Šahin rekla je na konferenciji za medije da je razočaravajuće to što nijedan član mađarske vlade nije prihvatio pozive da se sastane sa američkom delegacijom.

Ona je dodala da se „nada i da je optimistična“ da će pristup Švedske biti ratifikovan 26. februara na sednici mađarskog parlamenta. Senator Kris Marfi iz Konektikata rekao je da je odbijanje članova Orbanove vlade da se sastanu „čudno i zabrinjavajuće“, dodajući da je na mađarskom premijeru da „pogura“ glasanje o prijemu Švedske u Alijansu.

– Dovoljno smo mudri, što se tiče politike ovde, da znamo da ako premijer Orban želi da se to dogodi, tada parlament može da krene napred – rekao je Marfi.

Mađarska je jedina članica NATO-a koja nije ratifikovala kandidaturu Švedske, zbog čega se suočava sa sve većim pritiskom jer je za primanje nove zemlje u Alijansu potrebno jednoglasno odobrenje, navodi AP. Orban je tokom obraćanja naciji u subotu nagovestio da bi mađarski parlament uskoro mogao da ratifikuje zahtev Švedske.

– Dobra je vest da se naš spor sa Švedskom bliži kraju. Idemo prema ratifikaciji pristupanja Švedske NATO-u na početku prolećnog zasedanja parlamenta – rekao je Orban.

Izvor: ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime