ORBAN TRESE EU Formira moćni savez koji će mnogima biti trn u oku!

0
Viktor Orban, Foto: Youtube/Printscreen

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da će uskoro razgovarati sa desničarskim političarima u Poljskoj i Italiji u cilju formiranja nove političke snage u Evropskoj uniji (EU)

Orban je u intervjuu za mađarski radio rekao da je u kontaktu sa premijerom Poljske Mateušom Moravijeckim i bivšim italijanskim ministrom unutrašnjih poslova Mateom Salvinijem (Matteo), čije su stranke ideološki bliske Fidesu, partiji mađarskog premijera.

– Poljska, Italija i Mađarska će pokušati da reoganizuju evropsku desnicu, uskoro ćemo razgovarati i planirati budućnost – rekao je Orban.

Izjava mađarskog premijera dolazi dan pošto je njegova stranka saopštila da zvanično napušta Evropsku narodnu partiju (EPP).

Mnogi članovi EPP-a su ranije vodili kampanju za izuzeće Fidesa zbog njenih antievropskih stavova i poteza, ; su ocenjeni kao kršenje osnovnih evropskih vrednosti.

Fides se početkom marta povukao iz poslaničke grupe EPP-a u Evropskom parlamentu, osuđujući usvajanje reforme statuta te političke grupacije. Izmene tih internih pravila treba da omoguće suspenziju ili isključenje čitavih nacionalnih delegacija iz poslaničke grupe EPP, a ne više samo pojedinih članova.

ALO, AGENCIJE

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime