OTKRIVAMO KAKO JE RAĐENO VEŠTAČENJE, A OTAC MONSTRUM DOBIO STARATELJSTVO: Ćerku (8) godinama držao zatočenu, evo ko je odgovoran

0
Foto: Kurir

Osmogodišnja devojčica koja je godinama trpela nasilje i zanemarivanje od kako se sumnja, svog oca Uroša Pašajlića (38) u stanu u Mirijevu, jedva je preživela psihičku i fizičku torturu, a da nijedna od državnih institucija to nije primetila, pa je nesrećno dete tri godine bilo nevidljivo za sistem.

Nekoliko dana od hapšenja Pašajlića i stravičnog otkrića da je živela u kadi i bila zapuštena i neuhranjena, javnost nije dobila odgovore ko je kriv što je ostavljena na milost i nemilost ocu.

Ubedio veštake

Kako je Kurir pisao, Uroš Pašajlić se dok mu je supruga bila trudna 2015. godine lečio na klinici za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, odakle je krajem iste godine otpušten.

On se nakon toga vodio kao lečeni narkoman i, navodno, nije koristio droge i alkohol godinama, a kasnije se zaposlio u nemačkoj kompaniji.

– Pašajlić je 2016. podneo zahtev za starateljstvo, a Centar za socijalni rad je iste godine podneo tužbu da se majci oduzme starateljstvo u potpunosti, a ocu delimično. Tada su sudski veštaci klinike „Laza Lazarević“ počeli veštačenje njegovog ponašanja – podseća izvor Kurira.

Jedan od učesnika u procesu kaže da je u trenutku kada je vršena provera za Pašajlića on bio psihički stabilan.

– Tokom veštačenja njegovog ponašanja, jedino što se na osnovu Pašajlićevog ponašanja, brige i obezbeđenosti moglo zaključiti je da je on podoban roditelj. To se pokazao kao tačno, ali samo u kraćem narednom periodu – kaže naš sagovornik i objašnjava:

– U ovakvim porodicama, odgovornost nakon presude uglavnom je na Centru za socijalni rad koji je u obavezi da prati situaciju i odnos roditelja i deteta.

Advokat i bivši sudija Goran Petronijević kaže za Kurir da je u slučaju zanemarivanja devojčice zakazao sistem.

– Evidentno je da se radi o čoveku sklonom zloupotrebi narkotika. Međutim, to automatski ne znači da je nepodoban za roditeljsko staranje, ali je to morao da bude signal za sve institucije da moraju da nastave da prate porodicu s posebnom pažnjom. Centar za socijalni rad je morao da odredi jednog posebnog radnika da nadzire porodicu. Neverovatno je da čak nisu znali da dete uopšte nije krenulo u školu – kaže Petronijević.

Treba nam novi sistem

O tome da li je Gradski centar za socijalni rad imao mogućnost ili obavezu da dugoročno kontroliše situaciju u porodici Pašajlić, koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević kaže:

– Odluka suda se smatra konačnom, ali u većini slučajeva sud mora da prihvati mišljenje stručnog kadra Centra za socijalni rad, koji je u ovom slučaju tražio da roditelji ne dobiju starateljstvo. Pitanje je da li je mišljenje Centra za socijalni rad zatraženo na vreme ili je sud doneo odluku na osnovu mišljenja veštaka. Međutim, Centar za socijalni rad je imao pravo i obavezu da nastavi da kontroliše situaciju u porodici. Jedina reakcija bila je 2020, po prijavi policije, kada je Pašajlić doveo urednu i zdravu devojčicu, ali to očigledno nije trebalo da bude dovoljno. Zakazao je ceo sistem, jer niko nije bio dovoljno svestan nadležnosti, obaveza i moralnog pogleda, zato nam treba novi, kog će se konačno svi slepo držati!

ADVOKAT NEMANJA GOVEDARICA

To što konzumira drogu ne znači da je neuračunljiv

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu u sredu je saopštilo da se osumnjičeni Uroš Pašajlić branio ćutanjem, ali i da je kratko rekao da je u dužem vremenskom periodu koristio opojne droge i alkohol.

– Činjenica jeste da konzumiranje alkohola i narkotika menjaju svest, ali to ne znači da je neko neuračunljiv i da samim tim ne može da bude osuđen na zatvorsku kaznu. Čak i da je krivično delo učinjeno pod dejstvom alkohola i opijata, psihijatrijskim veštačenjem se procenjuje psihičko stanje korak unazad, pre konzumiranja, i utvrđuje da li je neko psihički zdrav ili ne – objašnjava advokat Nemanja Govedarica.

Izvor: Kurir.rs

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime