OTKRIVAMO Srbiji preti teroristički napad?

0
Foto: Screenshot

Iz CeGIT-a poručuju: „Pokušaji realizacije terorističkih napada u poslednjih dvadeset godina dokaz su da je ovakva pretnja realna i da postoje ozbiljni bezbednosni rizici“

Povezanost terorističkih organizacija sa organizovanim kriminalnim grupama na tlu naše zemlje, kao i masovne migracije, predstavljaju veliki bezbednosni izazov sa kojim se Srbija trenutno suočava.

Uviđa se da će u budućnosti doći do dodatnog jačanja ekstremizma i radikalizacije koje vode ka terorizmu, a naša država je sama po sebi pogodno tlo jer se već susretala sa specifičnim etničko-nacionalističkim kao i verski inspirisanim nasiljem, posebno nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti takozvanog Kosova. Dodatnu pretnju predstavlja i povratak boraca iz konfliktnih područja Sirije i Iraka, kao i njihovo učešće u radikalnim pokretima u regionu i šire, stoji u studiji „Terorizam na evropskom tlu – Bezbednosni izazovi u regionu“ koju je izdao Centar za geostrateška istraživanja i terorizam (CeGIT).

Kamioni umesto eksploziva

Sve prisutniji trend u proteklih nekoliko godina jeste i upotreba prevoznih sredstava (najčešće kamiona i teretnih vozila) za izvođenje napada na pešačke zone i šetališta. Sa druge strane, sve je ređa upotreba eksplozivnih sredstava u realizaciji terorističkih akata, iako se ne može reći da ona u potpunosti izostaje.

– Pokušaji realizacije terorističkih napada u poslednjih dvadeset godina dokaz su da je ovakva pretnja realna i da postoje ozbiljni bezbednosni rizici – navedeno je u tekstu, a potom istaknuto da se trenutno na teritoriji naše zemlje nalaze četiri ključne tačke koje predstavljaju epicentar terorističkih aktivnosti. To su Raška oblast (Tutin, Sjenica, Novi Pazar, Nova Varoš, Prijepolje, Priboj), jug centralne Srbije (Preševo, Bujanovac, Medveđa), teritorija Kosova i Metohije, kao i Beograd. Tamo je utvrđeno prisustvo većeg broja radikalnih islamista i otkriveno nekoliko kampova za obuku terorista.

– Pomenute tačke jesu i najveći regrutni centri na našoj teritoriji, iz kojih se veliki broj regrutovanih civila šalje u kampove za obuku, koju sprovode visoko obrazovani i stručni pojedinci. Ujedno ovi centri predstavljaju i skladišta većeg broja naoružanja i druge opreme, koji mogu potencijalno biti iskorišćeni za buduće terorističke akte – stoji u studiji.

Navodi se i da, iako je za Evropu u poslednjih nekoliko godina karakterističan trend pojave „usamljenih vukova“ kao izvršilaca terorističkih napada, Srbija ne susreće u velikoj meri sa ovim problemom, već da ovde postoje ogranci velikih terorističkih organizacija sa njihovim koordinisanim aktivnostima.

Glavna finansijska podrška ovim organizacijama u Srbiji dolazi iz inostranstva, pretežno iz Beča, koji predstavlja i glavni koordinacioni centar za ovaj deo Balkana.

– Centri terorističkih aktivnosti u Srbiji, pored jake veze sa predstavnicima „humanitarnih organizacija“ iz Beča, ostvaruju jake odnose i sa njihovim saradnicima, čije je uporište Gornja Maoča, kao glavni teroristički regrutni centar Bosne i Hercegovine – piše u tekstu pomenute studije.

Sve više mladih terorista

Nažalost, sve je veći broj regrutovanih maloletnih lica, uzrasta od 15 do 17 godina, loše materijalne situacije i niskog životnog standarda. Najveći broj regrutovanih lica su Aškalije (pripadnici romske nacionalnosti), kao i Bošnjaci, koji žive na prostoru Sandžaka i Beograda.

Vrbovanje preko Jutjuba

Regrutovanje se više ne vrši samo kroz mrežu kulturnih centara, obrazovnih ustanova ili verskih objekata, već je sve zastupljenije i korišćenje internet portala, platformi i društvenih mreža poput Fejsbuka, Jutjuba, Tvitera i Telegrama.

ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime