OVO JE NAJNOVIJA ODLUKA KRIZNOG ŠTABA: Oglasio se državni sekretar, ovo stupa na snagu!

0

U Beogradu je Kliničko-bolnički centar “Bežanijska kosa” sa 340 kreveta pretvoren u kovid bolnicu i zasad je tamo primljeno više od 100 pacijenata, dok su preostala tri KBC ostavljena kao rezervna varijanta, objasnio je državni sekretar prof. dr Berislav Vekić za “Blic”

Medicinski radnici, saradnici i drugi zaposleni u zdravstvenim ustanovama mogu biti premešteni u bilo koju javnu zdravstvenu ustanovu ili privremenu bolnicu kojoj nedostaje potreban broj radnika, odlučeno je na sednici Kriznog štaba. Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Berislav Vekić objašnjava da se svako nepostupanje po nalogu nadređenog može kažnjavati i otkazom.

Kako u Srbiji iznova raste broj zaraženih korona virusom, te se kapaciteti bolnica postepeno pune, Krizni štab je na sednici doneo odluku prema kojoj će se nedostatak dovoljnog broja zdravstvenih radnika na odredjenom mestu rešiti tako što će zaposlene s drugih mesta premeštati u one bolnice ili privremene kovid centre gde je pomoć potrebna.

U Beogradu je Kliničko-bolnički centar “Bežanijska kosa” sa 340 kreveta pretvoren u kovid bolnicu i zasad je tamo primljeno više od 100 pacijenata, dok su preostala tri KBC ostavljena kao rezervna varijanta, objasnio je državni sekretar prof. dr Berislav Vekić za “Blic”.

– Pored KBC “Bežanijska kosa” jedina bolnica koja u ovom trenutku ima određeni broj pacijenata je KBC “Dragiša Mišović”. S obzirom na to da ustanove kao što je “Bežanijska kosa” koja ima 340 kreveta treba da zbrine određen broj pacijenata sa određenom patologijom, a sigurno je da nemaju dovoljno anesteziologa, sestara, doktora i slično, vršiće se preraspodela zdravstvenih radnika iz ustanove u ustanovu kako bi svi pacijenti imali zadovoljavajuću zdravstvenu uslugu – objasnio je sekretar Vekić za “Blic”.

U tom pravcu je, kaže, Vlada Srbije donela zaključak da se lekari, sestre i drugo osoblje, kako u civilnom tako i u vojnom sektoru, usmenim nalogom mogu preraspodeliti u drugu ustanovu.

– Ukoliko se taj zdravstveni radnik ne odazove usmenom nalogu direktora, on je dužan da mu izda pismeno rešenje, odnosno nalog, da je neophodno da ode da pomogne kolegama. Ukoliko radnik odbije i taj nalog, pismeni ovog puta, ugrožava svoj radni status i može dobiti otkaz na radnom mestu – pojasnio je Vekić.

Ova odluka nije teritorijalno određena, odnosno podrazumeva se da se iz bilo kog dela Srbije radi pomaganja kolegama i pružanja pomoći pacijentima može zdravstveni radnik može dovesti u Čačak, Niš, Beograd, Novi Pazar ili bilo koji drugi grad.

Podsetimo, u protekla 24 časa u Srbiji je na korona virus testirano 8.495 osoba, registrovano je 193 novozaraženih, a preminula je jedna osoba. Na respiratoru je 26 pacijenata, a u Srbiji trenutno imamo 1.068 aktivnih slučajeva.

U Novom Pazaru je zbog porasta broja obolelih od korona virusa proglašeno vanredno stanje, a u još četiri grada aktivna su žarišta – Beogradu, Tutinu, Vranju i Kragujevcu.

Espreso, BLic

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime