OVO JE PRVI SRBIN KOJI ĆE PRIMITI PUTINOVU VAKCINU PROTIV KORONE: Otvorio je dušu i rekao sve što zna

0

Srpski naučnik koji radi u Moskvi primiće rusku vakcinu protiv korone, evo šta o njoj kaže!

Poslednjih dana glavna tema je ruska vakcina protiv korona virusa, prva registrovana u svetu. U oktobru će je primiti i jedan Srbin.

„Veliki je uspeh ruske nauke to što je prva registrovala vakcinu protiv kovida-19, što je napravilo veliki haos u svetu, ne samo u zdravstvu. Da bi se napravila jedna takva vakcina potrebno je veliko iskustvo i znanje timova naučnika iz više oblasti. Rusija je dokazala da su ljudi koji rade u njenim naučnim institutima na svetskom nivou i ne samo da ne zaostaju, nego su u mnogo čemu lideri“, ispričao je za „Novosti“ Sergej Boljević, moskovski profesor na medicinskom Univerzitetu Sečenova, gde je vakcina isprobana i dala je odlične rezultate.

Mnogi ne znaju da Rusija ima više uglednih instituta koji decenijama rade na vakcinama. Zbog toga se postavlja pitanje kako su to Rusi mogli brzo da naprave vakcinu protiv korone.

„Ti instituti u Rusiji imaju ogromno iskustvo i sada kad je svet uhvatila panika, oni su napravili plan kako da iskoriste znanje i brže od ostalih naprave efikasnu i bezopasnu vakcinu. Da stvarno verujem da je ona bezopasna pokazaću na svom primeru tako što ću se u oktobru vakcinisati, jer sam lekar i predajem studentima“.

Zašto na Zapadu dižu buku protiv ruske vakcine?

„Na sadašnju polemiku i napade na rusku vakcinu treba gledati iz nekoliko uglova. Pre svega, to je stvar prestiža. Svuda u svetu govore i pišu da je baš Rusija prva napravila vakcinu. Drugo, velike farmaceutske kompanije su doživele udarac, jer su one planirale da zarade veliki novac. Ako više od 20 država sada govori da želi da kupi rusku vakcinu, to znači da te zapadne kompanije neće moći da zarađuju na tom tržištu“, kaže profesor Boljević.

Espreso, Novosti

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime