OVO JE TRASA KOJOM SU PROŠLI NESTALI MLADIĆI: Najbolji plivač ne može da izdrži duže od 10 minuta u hladnom Dunavu

0
Foto: Skrinšot Jutjub

Kako kaže sagovornik koji na tom delu Dunava često peca i voli da se provoza sličnim čamcem kojim su išla četiri muškarca

Trojica muškaraca nestala su pod talasima sinoć oko 22 sata, kada su odlučili da se provozaju po uzburkanom Dunavu. Četvrti, Mane Knezević (37), kroz šiblje se probio do obale.

Četvorica prijatelja koji se dugo nisu videli roštiljali su na Beloj steni, a njihova odluka da noću plove Dunavom završila se kobno. Čamac se prevrnuo, a samo je Mane Knezević uspeo da od čamca otpliva ka obali.

Ekipa Telegraf.rs prošla je delom kroz koji je Mane najverovatnije izbio na obalu i pozvao upomoć. U tom delu dobar deo drveća je pod vodom i ima mnogo šiblja, te bi i po danu bilo izuzetno teško da se neko probije tuda, a da se potpuno ne izgrebe. Ipak, nesrećni čovek se, verovatno u panici zbog onog što se desilo i želji da što pre pozove pomoć, probio kroz oštro šipražje u mrklom mraku i potpuno izgreban stigao do obale.

Kako kaže sagovornik koji na tom delu Dunava često peca i voli da se provoza sličnim čamcem kojim su išla četiri muškarca, veoma je rizično u čamcu na Dunav izlaziti noću.

– Na sve to, košava može da digne talas po tri-četiri metra, a juče je duvala ceo dan – ističe.

Prema njegovim rečima, čamac „Tri princeze“ u kom su bila četvorica muškaraca izuzetno je kvalitetan.

– To je dobar čamac, ali zavisi kako su seli. Mora da se napravi ravnoteža, ne mogu svi na istu stranu. Taj čamac ne tone. On se prevrne i ostane na površini. Trebalo je da se drže duže za njega ili da se popnu na njega jer i najbolji plivač u tako hladnoj vodi ne može da izdrži duže od 10 minuta – dodaje sagovornik.

Kako kaže, takva vrsta čamca sporo tone čak i kada udari u nešto što se nalazi ispod površine vode.

– U situaciji kad bi bio probušen trebalo bi mu bar 15 minuta da potone. Može da udari u granu ili bure. Metalna burad su opasna, ona potonu na samo pet centimetara ispod površine vode i ne možete da ih vidite – objašjava.

Kako je čuo, dvojica od četiri muškarca bili su neplivači, ali su ipak odlučili da se u takvim uslovima otisnu na reku.

Nekoliko brodova i čamaca rečne policije češljaju teren nizvodno od mesta na kom se čamac verovatno prevrnuo.

(Espreso/Telegraf)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime