Ovo je zatvor iz kojeg niko nije uspeo pobeći, a nalazi se na ostrvu tri kilometra od Marseja

0

Kazne su služili neki od najopasnijih kriminalaca onog vremena, ali i verski i politički zatvorenici koji su se protivili aktuelnoj vlasti

If je nekadašnji francusko ostrvo – zatvor, koji mnogi i danas nazivaju evropskim Alkatrazom. Reč je o minijaturnom ostrvu koji se prostire na 0,03 kvadratna kilometra u zalivu koji je od stare luke u Marseju udaljen 3,5 kilometara, a kojim dominira tvrđava na tri sprata.

Utvrđenje na ostrvu je početkom 16. veka izgradio francuski kralj Fransoa I. kako bi zaštitio obalu od invazije, ali i sakrio novu flotu galija od znatiželjnih pogleda. Zbog utvrđenosti samog ostrva, ali i nemilosrdnih morskih struja oko njega If se pokazao idealnim mestom za zatvor.

Od 1580. do 1871. godine ovde su kazne služili neki od najopasnijih kriminalaca onog vremena, ali i verski i politički zatvorenici koji su se protivili aktuelnoj vlasti. Bogati kriminalci mogli su podmititi čuvare da im dodele vlastitu ćeliju, raskošna jela i druge pogodnosti. Siromašni su pak umirali od gladi i bolesti u tamnicama bez dnevnog svetla.

Zatvor na ostrvu je postao planetarno popularan tek nakon što ga je Aleksandar Dima spomenuo u svom poznatom romanu „Grof Monte Cristo“ iz 1844. godine. Iako je u romanu glavni junak uspešno pobegao iz ovoga zatvora nakon 14 godina tamnovanja, u stvarnosti nije zabeležen niti jedan uspešan slučaj bega.

Velika popularnost romana doprinela je i raspuštanju zatvora i otvaranju ostrva za javnost još 1890. godine. Otad je postao velika turistička atrakcija. Iz Marseja se može kupiti karta za brod koji vodi direktno na If.

ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime