OVO MODERNO IME HRVATI SVE ČEŠĆE DAJU SVOJIM SINOVIMA: Poreklo mu je SRPSKO, a ZNAČENJE obara sa NOGU

0
Foto: Screenshot Youtube

Dečaci sa ovim imenom prizivaju sreću

Jedno muško ime ima toliko lepo značenje da će vas oduševiti.

Odmah ćete poželeti da svoje novorođenče tako nazovete.

Možda ne postoji bolji način da se bebi poželi uspeh i prosperitet u životu nego da ga nazovete direktno po sreći. Srećko je domaće ime za dečaka koje sasvim prikladno znači – sreća.

Srećko je jedinstveno i moderno ime, pa iako nećete naći mnogo dečaka na igralištu sa istim imenom, daćete bebi lep početak. Skriveno značenje imena Srećko je da je strastven, razborit i karakteran.

Nema puno podataka o ovom imenu ni kada se pojavilo na našim prostorima. U susednoj Hrvatskoj ime je među sto najčešćih imena za dečake, a 18. maj se smatra Srećkovim imendanom.

U ranija vremena pri davanju imena deci generalno su se birala ona koja su se smatrala „srećonosnim“ i koja je prema svom značenju trebalo da odrede sudbinu potomaka. Ali, kako su godine prolazile, ta verovanja su se polako pretvarala u simboliku. Međutim, specifičnost ovog ime je što je ostalo deo svake kulture na planeti i u svim ima isto značenje bez obzira na to kako zvuči.

Srećko, srpsko ime koje je nastalo od imenice sreća, a ima vrlo jasno značenje. Jevrejsko ime za dečake koje takođe simbolizuje “sreću” je Isak i znači “radost i smeh”. Ili, recimo, veoma popularno ime Laki na engleskom govornom području (eng. Lucky) što takođe znači sreća, odnosno Srećko.

Imena za devojčice koje simbolizuju “sreću” je ime Alisa, koje je veoma popularno i dolazi iz hebrejskog jezika, a znači “velika sreća”. Zatim ime Ada koje ima nekoliko značenja, a potiče od hebrejskog jezika i znači „ukrašena“, ali se povezuje sa starim nemačkim imenima Eta ili Eda, što znači „srećan“. Arapska verzija ovog imena je Aida, poznata po Verdijevoj operi o etiopskoj princezi koja umire da bi spasla svoj narod.

Kod nas jedna od najpoznatijih osoba koja nosi ovo ime je Srećko Lisinac, naš evropski prvak u odbojci.

Ovo ime, koje se često koristi i kao nadimak, takođe mogu da nose i ljubimci.

(Espreso/Ona.rs)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime