Panaotović: Odluka Spajića i PES-a da glasaju za rezoluciju o Srebrenici antisrpska, ali bi napuštanje većine od strane DNP-a i ostalih štetilo srpskim interesima

0

Nema sumnje, niti dileme da je odluka Milojka Spajića i PES-a da glasaju za rezoluciju o Srebrenici antisrpska, nož u leđa Srbiji i Republici Srpskoj i nedemokratska, jer je većina građana Crne gore jamačno protiv iste, ocijenio je novinar i sociolog Bojan Panaotović.

– Saobrazno rečenom, razumljivi su zgroženost, bes i nezadovoljstvo Srba i njihovih istaknutih političkih lidera. Takođe, danas smo čuli najavu DNP-a, partije Milana Kneževića da postoji mogućnost da njihova stranka otkaže učešće u parlamentarnoj većini i da ne učestvuje u eventualnoj rekonstrukciji vlade – naveo je Panaotović.

Kako ističe, Spajićeva vlada neće pasti, naročito ne zbog rezolucije o Srebrenici.

– Samo je pitanje ko će biti u njenom i sastavu parlamentarne većine – tvrdi Panaotović.

Itiče da otkazivanjem podrške od strane DNP-a, vlada i dalje može da računa na podršku 42 poslanika, ali i da se otvara prostor da umjesto DNP-a pozicije u parlamentarnoj većini zauzmu drugi činioci.

– … i to oni koji su za to da Crna Gora bude kosponzor rezolucije i koji se protive najavljenim amandmanima koji rezoluciju čine, uslovno rečeno, blažom. Dakle, odlaskom iz parlamentarne većine DNP-a, Srbi i srpski faktor bili bi na šteti jer bi umesto onih koji se bore za srpske interese u vlast ušli oni kojima je srbofobija ugaoni kamen ideologije i politike, a mnogima bi bilo srce na mestu da prljave Srbe isprate na traktorima iz Crne Gore – poručio je Panaotović i dodao:

– Evo jednog konkretnog i praktičnog argumenta – da DNP nije bio dio većine šef delegacije Crne Gore u parlamentarnoj skupstini SE ne bi bila Maja Vukićević koja je glasala protiv ulaska *Kosova, nego bi na njenom mjestu bio neko ko bi glasao protiv ili bi eventualno ostao uzdržan. A glas Maje Vukićević, kao što vidimo, nije bio ni uzaludan niti bez značaja, naprotiv – kazao je Panaotović.

Zaključuje da srpski faktor, kada je reč o rezoluciji o Srebrenici, nema saveznike u Crnoj Gori, što potvrđuju reakcije Dritana Abazovića i Jakova Milatovića.

– Ta se stvar dakle ne može spriječiti, ali se napuštanjem vlasti može načiniti velika šteta kako samim partijama koje predstavljaju Srbe tako i Srbima u Crnoj Gori. Napustili bi predstavnici Srba na hiljade pozicija i radnih mjesta na kojima se odlučuju bitne stvari i kroji sudbina Crne Gore i njenih građana, a na njihova mjesta došli bi oni koji su Srbe deceniju i kusur držali obespravljene i građanima drugog reda. Pojednostavljeno, imali bismo kosponzorisanu rezoluciju i amandmane koji bi pooštravali srpsku krivicu. Ovo što imamo sada je neprilično i grozno ali je alternativa lošija. Otuda, ma koliko bilo tjeskobno, blatnjavo i mučno, DNP i ostali činioci parlamentarne većine treba da ostanu u istoj upravo zarad interesa sopstvenog naroda jer će se u protivnom situacija pogoršavati – konstatovao je Panaotović.

Izvor: borba.me

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime