PENZIJU NEMAM, MORAM DA SE BORIM ZA ŽIVOT! Ova baka iz Obrenovca ima 96 godina i prodaje Ivanjdanske venčiće

0

Obrenovčani poštuju tradiciju tako da će i ove godine mnoge kapije biti okićene Ivanjdanskim venčićima koji su sve maštovitijih sa različitim detaljima i teško je odabrati najlepši. Međutim pažnu Obrenovčana više je privlačila 96-ogodišnja baka Marković Milja iz Skele koja je mirno sedela i plela venčiće.

Kako baba neće biti vredna. Imam 96 godina i još pravim venčiće. Borim se za život. Penziju nemam i onda moram da se borim – kaže baka Milja.

Kaže da je nekada njeni najdraži i grde jer ne staje, ali navikla je da radi, da ima svoj dinar, da doprinese kući. Kada su u pitanju venčići, nema tu mnogo filozofije, kaže da se zna šta venčić mora da ima.

Venac, luk i cveće. Eto, to je najbolje. Luk i žito, ali ove godine slabo je žito sejano tako da nisam imala – savetuje baka Milja.

Obrenovčani zastaju, porazgovaraju sa bakom, kupuju venčiće, a bilo je i onih koji su poželeli samo da je časte i da joj kupe sok da se osveži. Srećna je što i dalje poštujemo tradiciju i što ima priliku da mladima objasni simboliku Ivanjdanskih venčića.

Venčić staviš na kapiju, ko ima kapiju. Ko je u gradu, na vrata. I tako to stoji do sledeće godine. I dogodine ovaj skidaš, a drugi mećeš. To čuva zdravlje, čuva sve. Ja sam tako čula od starijih, pa i ja tako radim – objašnjava baka Milja.

Baka Milja pred stotom godinom života dala nam je svima lekciju da ne postoje godine koje mogu naterati čoveka da se preda. Naravno, samo da nas zdravlje služi.

Espreso, Blic

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime