PITANJE NOVINARA ZATEKLO PUTINA – „DA LI SE KAJETE?“ Otkriveno šta je ruski predsednik odgovorio: Blago je neprijatno…

0

Trenutno nema potrebe za dodatnim raketnim udarima velikih razmera na ukrajinske ciljeve, izjavio je u petak ruski predsednik Vladimir Putin.

Tokom konferencije za novinare u Astani, u Kazahstanu, Vladimir Putin je objasnio da ruska vojska sada teži drugim ciljevima, pošto samo sedam od oko 29 ciljeva koje je odredilo rusko Ministarstvo odbrane nije pogođeno u bombardovanju ranije ove nedelje. „Ali ovi objekti se postepeno dovršavaju. Nema potrebe za velikim udarima, bar za sada“, rekao je Putin.

U sredu je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko otkrio da je oko 30 odsto energetskih objekata u zemlji oštećeno u dva uzastopna dana ruskih udara, navodi CNN. Putin je rekao da Moskva nema nameru da uništi Ukrajinu kao državu, a trenutna situacija je odgovor na neprijateljske akcije Kijeva. On je objasnio da u slučaju da Ukrajina nije blokirala vodosnabdevanje za skoro dva i po miliona ljudi koji žive na Krimu, ruske snage ne bi morale da uđu u zemlju da bi je ponovo otvorile.

„Da to nisu uradili, ne bi bilo drugih protivdejstava“, rekao je ruski predsednik i dodao da nedavni napad na Krimski most sada takođe tera Moskvu da „deset puta razmisli“ o tome koliko je za Rusiju važno da da uspostavi vezu sa Krimom preko ukrajinske teritorije.

Upitan da li žali ili ne zbog odluke o pokretanju vojne ofanzive na Ukrajinu, Putin je istakao da je „blago rečeno neprijatno sve što se danas dešava“. Ipak, ruski lider je insistirao da bi se „sve ovo svakako dogodilo malo kasnije, ali samo u lošijim uslovima za nas“, tvrdeći da su akcije Moskve bile pravovremene i ispravne.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, nakon što je Kremlj priznao republike Donbasa, koje su se u međuvremenu pridružile Ruskoj Federaciji kao nezavisne države i zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana.

(Mondo/RT)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime