PLENKOVIĆ NAJAVIO OPOZIV MILANOVIĆA! Politički rat u Hrvatskoj se razbuktao: Nismo zaboravili ko mu je pomogao da bude izabran!

0
Vukovar, Foto: EPA

Plenković je prokomentarisao i istupe predsednika Zorana Milanovića koji je tokom vikenda na Facebooku napadao sve redom. Novinari su ga pitali o Milanovićevu opozivu.

– Što se tiče izbora predsednika Vrhovnog suda, treba se držati Ustava i zakona. Ustavni sud je jasno kazao da je postupak u koji je predsednik bio krenuo bio pogrešan. U tom procesu, prof. Đurđević je pristala biti kandidat u proceduri koja nije bila u skladu sa zakonom. Mi nju nećemo podržati bez obzira na kvalitete i druge okolnosti. Bitno je da po našem uverenju ne može postati predsednica Vrhovnog suda ako ne poštuje zakonski proces. I tačka.

– Što se tiče ostaloga, rekao bih samo nekoliko detalja jer salva uvreda sada gotovo već pa da se svi navikavaju da je to normalno, prepucavanje… Nije. Reč je o političkom divljaštvu ispod svih nivoa komunikacije, o inaćenju na procedurama i metodologiji vređanja svih koji imaju drukčije stajalište i to je neprihvatljivo. Posebno bi bilo loše da deo javnosti to odobrava. To bi bila katastrofa i sramota za onoga ko to govori i radi, ali i za sve one koji to podržavaju, a ja se nadam da ih je malo, da je to talog društvenih mreža jer je to podloga za govor mržnje. Gospodin Pupovac je napadnut na besprizoran način od strane predsednika Republike i on bi trebalo da mu se izvini kao i celoj javnosti za ovo što je izgovorio.

– I predsednik i njegov portparol napadaju medije, a i to zahteva reakciju. Uticaj predsednika na način da lično doziva zastupnike u Saboru, u koji predsednik nije hteo da dođe na sednicu, je nova dimenzija poimanja i operativnog delovanja predsednika. Njegov ustavni zadatak je predlagati kandidate, a ne dozivati ljude i pretvarati ih u neke njegove žetončiće. To nije zadatak predsednika. Artikulisanje da je njegovo političko delovanje protiv HDZ-a takođe iskorak iz njegovih ovlašćenja… A što se tiče ličnih kvalifikacija, ja se na taj nivo spuštati neću, ali ću ustati u obranu drugih kolega, novinara i slobode medija i u razotkrivanje netačne teze koja se nastoji plasirati kroz medije, banaliziranjem i pojednostavljivanjem izbora sa znakom jednakosti reforme pravosuđa. Reformu pravosuđa radi Vlada, Sabor. Mislim da je jako važno da javnost dobro shvati o čemu se ovde radi, da nema skrivanja iza želje za reformom pravosuđa. To je politički pamflet koji se nastoji prodati hrvatskoj javnosti. Ima nas koji jako dobro vidimo, čujemo, razumemo i znamo se postaviti.

Na konkretno pitanje razmišlja li se o opozivu, Plenković je rekao kako on ionako ne može proći, budući da su Milanovića podržali i iz Mosta, a za opoziv predsednika potrebna je dvotrećinska većina u Saboru.

– Ako se ovako nastavi, može se i o opozivu razgovarati, ali kao što vidimo to neće proći. Nismo zaboravili ko mu je pomogao da bude izabran… Glume nekakvu klerikalnu desnicu, a u biti su za predsednika koji dolazi s levog spektra. Tu mislim na Most. To njihovi birači moraju znati. Ja se pitam, gospodine Grbin, Klisović, Miljević, zašto ćutite? Odobravate li ovakve divljačke i vulgarne napade na Pupovca? Da vas čujem, zucnite.

Jutarnji List

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime