POČINJE SUĐENJE ZA ZLOČINE OVK Danas pred sudom prvi na saslušanju Agim Čeku! OVO JE NAJVEĆI PROBLEM HAGA

0
Foto: Epa / Piroschka van de Wouw / Pool

Nekadašnji komandant Opšteg štaba OVK-a Agim Čeku danas će biti saslušan u Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu, gde su prebačeni nakon hapšenja i šefovi udruženja veterana OVK-a Hisni Gucati i Nasim Haradinaj koji će odgovarati za ometanje pravde.

Najveći problem Haga je kako da sačuva bezbednost svedoka zločina OVK, pošto je njih čak 13 ubijeno u poslednjih 19 godina.

Prve optužnice, salušanja i hapšenja dokaz su da se Sud u Hagu prvo bavi zločinima OVK-a nad Albancima.

Čeku je medijima početkom septembra potvrdio da je dobio poziv za Hag kao osumnjičeni iako se sud nije zvanično oglasio u vezi sa pitanjem u kojem svojstvu će biti saslušan bivši komandant Opšteg štaba OVK-a.

Inače, Čeku je po poternici Srbije zbog ratnih zločina na Kosovu i Metohiji do sada tri puta hapšen i pritvaran na granicama – u Bugarskoj, Sloveniji, Mađarskoj, dok je iz Kolumbije proteran, ali nikada nije izručen našoj zemlji.

U maju 1999. godine postavljen je za komandanta Opšteg štaba OVK. Po završetku sukoba na Kosovu i Metohiji osnovao je političku stranku, a od 2006. do 2008. bio je i kosovski premijer.

Negativna kampanja

Poslednjih dana aktuelna su brojna hapšenja bivših pripadnika na Kosovu i Metohiji po nalogu Specijalizovanog tužilaštva u Hagu.

Podsećanja radi, najpre je prošle nedelje uhapšen bivši šef obaveštajne službe Kosova i jedan od osnivača OVK Saljiha Mustafe koji se tereti za zlostavljanje i mučenje najmanje šestoro albanskih zatvorenika, ali i ubistva u ilegalnom zatvoru u mestu Zlaš na Kosovu 1999. godine.

Da bi zatim u Hag bili prebačeni i šefovi udruženja veterana OVK Hisni Gucati i njegov zamenik Nasim Haradinaj. Njihov advokat Tom Gaši naveo je da bi obojica uskoro trebalo da se pojave pred sudijom i da su osumnjičeni za ometanje pravde.

Gucati i Haradinaj uhapšeni su nedelju dana pošto je nepoznati muškarac u sedište organizacije koja okuplja veterane OVK dostavio tri paketa dokumenata, koji navodno potiču iz arhiva Specijalnog suda.

Verodostojnost ovih dokumenata nikada nije potvrđena, a šefovi udruženja veterana OVK su uhapšeni pošto su tražili od medija da objave te dokumente, koji navodno sadrže svedočenja svedoka, detalje o njihovom identitetu i adrese. Da je zaštita svedoka zločina OVK-a najveći problem sa kojim se suočava Specijalizovani sud u Hagu dokaz je i čak 13 ubistva u poslednjih 19 godina.

Kurir.rs/Blic

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime