POČINJE UDAR NA SRBIJU Krvava baba se vraća da završi ono što je započela 1999.

0
Franjo Tuđman, Medlin Olbrajt, Foto: EPA/ANTONIO BAT

Glavna tačka je pitanje Kosova i unutrašnja politika BiH

U Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD danas će biti održano saslušanje na kojem će učestvovati stručnjaci za zapadni Balkan, glavna tema biće priznanje Kosova i uništavanje Republike Srpske.

Među njima će se naći i krvava baba Medlin Olbrajt, poznata po mržnji prema Srbiji.

Stručnjaci, među kojima su bivša državna sekretarka Medlin Olbrajt profesor ”Džons Hopkins” univerziteta Danijel Server i analitičar Januš Bugajski, planiraju da daju preporuke novoj administraciji kako da utiču na Balkan.

Naime, glavna tačka je pitanje Kosova, kao i unutrašnja politika BiH, gde, kako Server u svom govoru navodi, Srbija ima uticaj.

– Ako Vučić nastavi da preferira autokratiju i svrstavanje s Rusijom i Kinom, Evropljani i Amerikanci će morati da nađu način da ubrzaju dan kada će Srbija biti predana stvarnoj demokratiji kod kuće i boljim odnosima sa komšijskim zemljama – navodi Danijel Server.

Takođe, traže od Bajdena i nemačke kancelarke Angele Merkel da pritisnu sve članice EU koje nisu priznale Kosovo, da to urade, da bi naterali Srbiju da i sama učini isto.

Planiraju da izvrše pritisak i na Rusiju i Kinu, da ne stavljaju veto na članstvo u UN.

Medlin Olbrajt, američka državna sekretarka iz vremena predsednika Bila Klintona poznata kao velika zastupnica nezavisnosti Kosova, ranije je izjavila da Sjedinjene Države danas ne pomažu onoliko koliko su nekada radile u rešavanju spora između Beograda i Prištine.

– Ono što se dogodilo je, na žalost, da sada postoje pitanja u vezi granica, moram to da kažem sa žaljenjem da SAD ne pomažu u rešavanju ovog pitanja- rekla je ona u maju ove godine.

ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime