POLA HRVATSKE DRHTI ZBOG ZAKONA KOJI IM UVODI EU! Ovome se nisu nadali, OVO JE NJIHOVA NOĆNA MORA

0

Hrvati strahuju od rasta cena nakon uvođenja evra

Građani Hrvatske najveću prednost eventualnog uvođenja evra vide u izjednačavanju Hrvatske s ostatkom Evropske unije i jednostavnijem plaćanju, dok su najveće bojazni vezane za eventualni rast cena i gubitak „monetarnog suvereniteta“, pokazuju rezultati ankete portala MojPosao.

Prema istraživanju sprovedenom putem servisa MojaPlata na više od 3.500 ispitanika, više od trećine anketiranih, njih 35 odsto, niti podržava niti ne podržava uvođenje evra, odnosno nemaju jasno definisan stav i ti ispitanici su izuzeti iz dalje obrade.

Od građana koji imaju mišljenje o toj temi, njih 54 odsto podržava uvođenje evra, dok 46 odsto ne podržava ulazak Hrvatske u evrozonu. Promenu valute u većoj meri podržavaju stariji ispitanici, pa se tako oni stariji od 46 godina u 65 odsto slučajeva pozitivno izjašnjavaju o toj temi, a kod mlađih od 25 godina pozitivno misljenje ima 49 odsto.

Uvođenje evra podržava 64 odsto anketiranih muškaraca i 43 odsto žena, prenosi Seebiz. Istraživanje je pokazalo i da su za uvođenje evra oni s višim platama – za uvođenje evra je 74 odsto onih s neto zaradom višom od 8.500 kuna, dok je kod onih s primanjima nižima od 4.500 kuna taj postotak 43 odsto.

Anketirani smatraju da će se napuštanjem kune ukloniti valutni rizik povezan s kursaom i istovremeno dobiti stabilnija valuta, dok deo građana procjenjuje da će uvođenje evra doprineti padu kamatnih stopa na kredite i smanjenju troškova koji nastaju u menjačnicama prilikom zamjene kuna u evro.

Kad je o nedostacima reč, ispitanici se u prvom redu pribojavaju povećanja cena i gubitka „monetarnog suvereniteta“, a svaki treći ispitanik smatra da je prelazak na evro suviše komplikovan, a četvrtina građana ističe nemogućnost korišćenja deviznog kursa na povećanje konkurentnosti ekonomije.

Espreso, Tanjug

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime