POLICIJA JE HITNO INTERVENISALA NA KOSOVU: Tiče se korone, da li je moguće da se ovo radi?

0
Foto: Reuters

Do 14. jula na Kosovu je registrovano ukupno 5.118 slučajeva inficiranih korona virusom, zabeleženo je 108 smrtnih slučajeva, dok je izlečeno 2.370, što znači da je aktivnih2.640 slučajeva

Univerzitetsko kliničko bolnički centar Kosova zatražio pomoć policije Kosova kako bi sprečio kontakt obolelih od kovida19 i članova njihovih porodica, piše RTK.

Kako navodi, problem je i ulazak drugih neovlašćenih lica na odeljenja gde se leče inficirane osobe.

Uprkos činjenici da članovi porodice osoba obolelih od kovida 19 moraju da budu u kućnoj samoizolaciji, jer su bili u kontaktu sa inficiranom osobom, neki od njih su našli način da uđu na odeljenja gde se leče njihovi najbliži.

To potvrđuju i službenici sa Univerzitetskog kliničkog centra Kosova. Zapravo, prema njihovim rečima, pristup obolelim osobama od kovida 19 nije dozvoljen nikome ko nije deo medicinskog osoblja koje brine o tim pacijentima.

Alternativni načini ulaska i izlaska

Valjbon Krasnići (Valbon Krasniqi), vršilac dužnosti direktora Univerzitetskog kliničkoog centra Kosova, za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da svi građani moraju da poštuju preporuke Vlade i nadležnih zdravstvenih institucija, posebno članovi porodica osoba inficiranih koronavirusom.

“Njima nije dozvoljeno da napuštaju svoje domove. Oni bi trebali da budu u samoizolaciji, jer su to slučajevi kontakta. Dakle, govorim o bliskim članovima porodice. Pre svega, oni ne bi trebali da napuštaju svoje domove”, naglašava Krasnići.

Obezbeđenje je, navodi dalje, ovlašćeno da spreči njihov ulazak.

“Nažalost, ponekad postoje ljudi koji pronađu alternativni način da uđu na kliniku i izađu. Ima prostora da se unaprede stvari po ovom pitanju. Međutim, mislim da načelnici klinika preduzimaju sve mere kako bi se sprečila takva praksa”, rekao je Krasnići.

Isme Humoli (Humolli) iz službe Hitne pomoći Svetske zdravstvene organizacije (SZO) na Kosovu u razgovoru za RSE ističe da je prisustvo članova porodice ili bilo kog pojedinca koji nije deo medicinskog osoblja na odeljenjima gde se leče pacijenti sa korona virusom u suprotnosti sa preporukama SZO i Zakonom o širenju zaraznih bolesti.

“Članovi porodice su subjektivni kada insistiraju na tome. Žele da budu bliže porodici, to moramo da shvatimo. Ali institucije i sistem ne bi trebali da dozvole tako nešto. Mi, kao zdravstveni radnici, moramo ih uverimo da je takva komunikacija pogrešna jer postoji velikamogućnost da se infekcija proširi”, naglašava Humoli.

Tri policijske patrole

Krasnići navodi da je zatražio i pomoć Policije Kosova.

“Zamolio sam načelnike (klinika) da primene pravila, da se ne dozvoli prisustvo članova porodice u bolničkim sobama. Pored toga, tražio sam formalno i pismeno pomoć Policije Kosova. Za Infektivnu kliniku je to važilo i ranije, ali sam isti zahtev uputio i za Kliniku za plućne bolesti, za Odeljenje intenzivne nege i Centar za sportsku medicinu, da policijske ekipe budu na raspolaganju 24 sata dnevno lekarskim ekipama. Sada imamo tri policijske patrole”, rekao je Krasnići.

Da su ekipe Policije Kosova prisutne u krugu Univerzitetskog kliničkog centra Kosova u cilju sprečavanja pristupa neovlašćenim licima bolničkim odeljenjima gde se leče oboleli od kovid 19, potvrdio je za RSE i portparol kosovske policije Baki Keljani (Kelani).

“Policija Kosova na osnovu operativnih planova, a u cilju sprečavanja širenja virusa, sarađuje i koordiniše svoje aktivnosti, uključujući i pružanje pomoći drugim institucijama, kao što su zdravstvene institucije ili sanitarna policija”, rekao je Keljani.

Na odeljenjima u okviru Univerzitetskog kliničkog centra Kosovai opštih bolnica na Kosovu trenutno se leči preko 300 pacijenata kojima je potvrđen korona virus, koji izaziva bolest kovid 19.

Do 14. jula na Kosovu je registrovano ukupno 5.118 slučajeva inficiranih korona virusom, zabeleženo je 108 smrtnih slučajeva, dok je izlečeno 2.370, što znači da je aktivnih2.640 slučajeva.

Espreso, RTK

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime