POLITIČKI POTRES U CRNOJ GORI Istraga o učešću Mila Đukanovića u zločinima u Srebrenici

0

Narodni poslanici Pokreta za promene uputili su svim poslaničkim klubovima parlamentarne većine Predlog odluke o otvaranju Parlamentarne istrage i Anketnog odbora u vezi sa dešavanjima u Srebrnici i umešanosti crnogorskih državnih organa koji su navodno snadbevali Vojsku RS gorivom, municijom od avgusta 1994. do novembra 1995. godine, za vreme sankcija koje im je SRJ uvela

Predlog odluke parlamentu će obrazložiti lider Pokreta za promene Nebojša Medojević, a za pokretanje parlamentarne istrage potreban je potpis 27 poslanika.

Kako ističu, s obzirom da je u Crnoj Gori 30 godina vlast vršila DPS koja je i bila involvirana u ova dešavanja, nadležni organi kopji su bili pod kontrolom DPS-a svih ovih godina nisu pravosnažno osudili nijednog od aktera spornih dešavanja.

– U cilju utvrđivanja objektivnih saznanja i činjenica u učesću Vlade Crne Gore i drugih državnih organa u snadbevanju i logističkoj podršci Vojsci Republike Srpske o kojem govori i bivši ministar pravde u Vladi RS Momčilo Mandić, kao i sam Milo Đukanović na javnim skupovima tih godina, neophodno je da sa određene vremenske distance i u političkom okruženju kada DPS ne vrši vlast, prikupiti činjenice i pokrenuti određene političke procese, ali i krivično pravne odgovornosti, ukoliko parlamentarna istraga dođe do dokaza (svedočenja i dokumenata). Suočavanje sa ratnim zločinima i istina o njima i odgovornost pojedinaca je jedini put ka prevenciji novih zločina i prevazilaženja brojnih pođela iz nedavne prošlosti i raspada zajedničke države – navode oni.

Kako ističu, ovom parlamentarnom istragom Skupština bi dala istorijski doprinos uspostavljanju kulture osude ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i odbacila praksu nekažnjivosti koju je 30 godina razvio bivši režim.

ALO, NOVOSTI

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime