PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA Najčešće se razvode nezaposleni, ali i oni nakon 20 godina braka

0

Prijedorski Centar za socijalni rad je tokom prošle godine pokrenuo 76 postupaka za mirenje braka što je za 18 manje u odnosu na 2018. godinu kada ih je bilo 94.

Socijalna radnica ove ustanove Dragana Savić-Pešević kaže da je u prošloj godini bilo i sedam manje zahteva za poveravanje dece iz vanbračnih zajednica u odnosu na godinu dana ranije.

– Broj podnesenih zahteva za poveravanje dece iz vanbračnih zajednica u 2017. je 43, u 2018. godini 46, a prošle godine 39. Analizom podataka primetno je da u odnosu na prethodnu godinu, Centar beleži manji broj obraćanja klijenata po zahtevu posredovanja u njihove bračne ili roditeljske odnose – priča Savić-Pešević.

Ona navodi da veliki broj partnera u postupku razvoda braka ima između 30 i 50 godina života, srednjeg su obrazovanja, te su jedno ili oboje nezaposleni i najčešće sa jednim ili dvoje dece školskog uzrasta.

– Značajnu grupu podnosilaca zahteva čine bračni parovi do 10 godina braka, te potom supružnici koji u bračnoj zajednici žive više od 20 godina – tvrdi Savić-Pešević.

Analize ove ustanove pokazuju da je među najčešćim uzrocima za razvod braka neusklađenost međusobnih ličnih karakteristika među supružnicima

– Uzroci su i društveno nepoželjna ponašanja supružnika, kao što su nasilje, alkoholizam i slično. Zatim nedovoljna separacija od roditelja, seksualne disfunkcije partnera, kulturne i socijalne razlike, neusklađenosti vizije života i vrednosti među partnerima i emocionalna otuđenost partnera – kaže Savić-Pešević.

DRagana Savić - Pešević FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ / RAS SRBIJA
DRagana Savić – Pešević

Ona dodaje da je u velikom broju predmeta na kojima su radili stručnjaci prijedorskog Centra konstatovana kompleksna disfunkcionalnost u većini aspekata bračnog, porodičnog i roditeljskog funkcionisanja. Ističe da to zahteva kontinuiran stručni rad kroz duže vreme i nadzor nad porodicom, te sprovođenje različitih mera podrške i intervencija u njihovim partnerskim ili roditeljskim odnosima.

– Reč je o porodicama sa teško i trajno poremećenim partnerskim i roditeljskim odnosima nastalim usled konfliktne i poremećene komunikacije, neusklađenih očekivanja i stavova prema bračnim i roditeljskim obavezama, prekomernog konzumiranja alkohola, činjenja nasilja u porodici, postojanja izvanbračnih partnerskih odnosa, materijalne ugroženosti, zanemarivanja potreba dece ili deficita roditeljskih veština i kompetencija – priča Savić-Pešević.

Ona objašnjava da, s ciljem podrške i nadzora nad ovim porodicama, prijedorski Centar često konsultuje i sarađuje sa drugim službama u zajednici kao što su škole, zdravstvene ustanove primarnog i sekundarnog nivoa, Ministarstvo unutrašnjih poslova, mesne zajednice, verske, nevladine ili humanitarne organizacije.

Za brak je potrebna volja

Psiholog prijedorskog Centra za socijalni rad Zora Marjanović kaže da je jedan od velikih uzroka bračnih kriza nedostatak vremena koji supružnici provode zajedno.

– Savetujemo im da pronađu više vremena da razgovaraju i podele brige, ideje i svakodnevne radosti. Komunikacija koja nije na zavidnom nivou je čest pratilac nesporazuma u braku. Za očuvanje veze i svakog odnosa nužna je volja da se taj odnos sačuva – ističe Marjanović.

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime