Poslednji potez Merkelove pred odlazak – Rešenje za Kosovo! Može li Srbija pristati na ovo?!

0
Foto: Youtube Printskrin

Rešenje kosovskog pitanja biće poslednji politički potez nemačke kancelarke Angele Merkel pre odlaska sa vlasti posle 16 godina vladavine.

Ovim rečima, naš sagovornik, novinar i politički komentator Milovan Jovanović opisuje situaciju koja čeka Srbiju do septembra.

Jovanović navodi da će cilj Merkelove biti da kao svoju političku zaostavštinu ostavi i konačni sporazum između Beograda i Prištine, uz podršku najvažnijih svetskih centara moći.

– EU pokušava da obnovi dijalog koji je zaustavljen isključivo krivicom te iste EU. Berlin će pokušati, preko Borelja i Lajčaka, a u koordinaciji sa administracijom predsednika SAD Džozefa Bajdena, da nađe rešenje do septembra, kada se Merkelova povlači sa političke scene posle 16 godina vlasti – kaže Jovanović i dodaje da bi to bio pravno obavezujući sporazum po kome Srbija ne mora da prizna Kosovo.

Na naše pitanje, šta je to što bi Srbija mogla da dobije, ukoliko pristane na bilo kakvo rešenje, Jovanović kaže:

– Ono što bi moralo da se ponudi jeste hitna integracija zemalja Zapadnog Balkana u EU. Ulazak svih država bi doprineo homogenizaciji i jačanju evropskog prostora koji je urušen pod uticajima Turske, Rusije i Kine, ali i pojedinih zemalja Bliskog istoka. Ulazak u EU bez granica bi obesmislio sve balkanske nacionalizme jer bi praktično omogućio ujedinjenje svakog naroda bivše Jugoslavije. Članstvo u EU bi dovelo do lakšeg i bezbednijeg života i boljeg životnog standarda – zaključuje Jovanović u razgovoru za Alo.

Nastavak dijaloga
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prethodno, tokom svoje posete Briselu, razgovarao sa najvišim zvaničnicima EU o nastavku dijaloga sa Prištinom.

– Imali smo nekoliko važnih razgovora. Novi razgovori sa Prištinom zakazani su za 11. maj. Naš zahtev je da nemamo zahteva, osim, da se ispuni ono što je do sada potpisano. Videćemo kakvi će biti zahtevi Albanaca, ali mi dolazimo u dobrom raspoloženju i sa nadom da ćemo moći da dođemo do kompromisnog rešenja i da ćemo očuvati mir i bezbednost. Moramo razgovarati o važnim rešenjima, o kompromisu i miru. Bavimo se ozbiljno vladavinom prava. Mnoge stvari možemo da umirimo. Verujem da će naš trud i angažman biti nagrađen krajem jula od strane Evropske komisije. Jednim potezom, nadam se da možemo otvoriti više poglavlja. Posvećeni smo i mislim da možemo mnogo toga da uradimo – rekao je Vučić.

ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime