Pravi hladni rat tek dolazi- milijarde su izdvojene za globalni kolaps

0

Nedavno se svet oprostio od Sporazuma o uklanjanju raketa srednjeg dometa i manjeg dometa. To je jedva doprinelo stabilnosti. U pitanju je još jedan važan dokument – START-3. Ovaj sporazum između Sjedinjenih Država i Rusije regulisao je smanjenje strateškog ofanzivnog oružja. Za manje od godinu dana njegovo delovanje će prestati, ali obnavljanje još nije bilo razmatrano.

Kao što znate, je poznato START-3 je bilateralni ugovor, ali utiče na sudbinu celog sveta. Nije iznenađujuće da se o sporazumu razgovara u drugim zemljama. Pogledajmo položaj stranaka.

Ruska retorika se svodi na potrebu obnavljanja ugovora. To se kaže na svim nivoima. Konkretno, Vladimir Putin je nedavno obećao da će pokrenuti ovu temu na sastanku sa Donaldom Trumpom. “Neophodno je produžiti sporazum START-3”, rekao je ruski predsednik.

To mišljenje deli i Nemačka, dok je ministar spoljnih poslova Haiko Mas govorio: „Ujedinjujemo snage da bismo zaštitili i ojačali raspadajuću arhitekturu kontrole oružja. Pozivamo Rusiju i Sjedinjene Države da pokažu liderstvo proširivanjem START-3. Sporazum ostaje kritično važan. “

Francusko ministarstvo spoljnih poslova komentarisalo je situaciju oko sporazuma na sledeći način:

„Sjedinjene Države i Rusija, koje i dalje poseduju gotovo 95% svetskih nuklearnih zaliha, prvenstveno su odgovorne za održavanje postojećih instrumenata kontrole konvencionalnog i nuklearnog oružja.“

Čak je i bivša zamenica generalnog sekretara NATO-a Rouz Getemiler na saslušanju u odboru za spoljne poslove u Predstavničkom domu Kongresa SAD otvoreno izjavila da američka bezbednost zavisi od START 3

“NATO saveznici, kao i naši saveznici u Aziji, podržavaju produženje START 3”, rekla je ona.

Pozicija Vašingtona je manje jasna. Zvanično, SAD pokazuju spremnost za produženje ugovora. Samo se ovde pojavljuje veliko američko „ali“.

“Predsednik iznosi, a vi verovatno sledite ovaj, predlog za trostrane razgovore: pregovore s Rusijom i Kinom o zameni, veći sporazum o kontroli naoružanja koji će ograničiti rast tih arsenala i u Kini i u Rusiji.” Tako je prokomentarisao situaciju, američki podsekretar odbrane za politička pitanja DŽon Rud.

SAD vide Kinu kao jednog od svojih strateških protivnika i zato žele da je vide među stranama u sporazumu. Na prvi pogled, ovaj pristup može izgledati razumno. Ali sva logika počinje propadati ako uđete u detalje.

Prema Međunarodnoj kampanji za zabranu nuklearnog oružja, u Rusiji postoji 6.500 nuklearnih bojevih glava. SAD imaju 6185. Kineski arsenal ima samo 290 nuklearnog oružja. Kina nije ni na trećem mestu – ispred nje je bila Francuska koja ima 300 nuklearnih bojevih glava. Naravno, zvanični Peking se žali na tu činjenicu.

Ako Kina sklopi sporazum, lišiće sebe mogućnosti razvoja ove industrije. Vašington je dobro svestan da neće postojati trostrani sporazum. Štaviše, Donald Tramp je već želeo da s Kinezima zaključi sporazum sličan Sporazumu o raketama malog i srednjeg dometa.

“Kina nije deo ovog sporazuma, ali oni bi trebali biti uključeni u njega”, rekao je Tramp u oktobru 2018. godine. Kao što znate, manje od godinu dana kasnije, ugovor je prestao postojati.

Ali, postoji li zaista problem u Kini? Da li to znači da bi sporazum trebao obuhvatati Francusku i Britaniju? Da, to su NATO zemlje. Ne predstavljaju pretnju za Sjedinjene Države, ali bi mogle da uravnoteže situaciju. Samo se pregovori o ovoj temi ne vode. Ali u februaru je Donald Tramp predložio predlog budžeta za 2021. godinu u iznosu od 4,8 biliona dolara.

Podsetimo, obaveze po START-u 3 mogu prestati već u februaru. Šta nudi Bela kuća? – 705,4 milijarde dolara Pentagonu, sa posebnim naglaskom na finansiranje stvaranja novih vrsta nuklearnog oružja, a Nacionalna uprava za nuklearnu bezbednost takođe će dobiti nebitne resurse. Ta je federalna agencija već objavila da žele potrošiti 15,6 milijardi USD na programe nuklearnog oružja. I iako će Kongres odlučivati o budžetskim pitanjima, Trampovim radnjama jasno daje do znanja da SAD ne računaju na produženje START 3. Štaviše, Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani testiranja takođe je u opasnosti.

Ako pogledate gore navedene brojeve, možete videti zašto

Sjedinjene Države nisu zainteresovane za održavanje START 3. Kina je izgovor, kao i raketa 9M729 u slučaju INF ugovora. Ograničenja će nestati, a višemilionski tok novca prostrujaće nad američko vojno-industrijskim kompleksom. Pentagon ima za čim težiti s obzirom na nove ruske događaje. Nažalost, ova situacija će rezultirati neviđenom trkom u naoružanju. Hladni rat prošlog veka izgledaće kao da smeta s obzirom na to koliko se tehnologija razvijala od tada. Može se samo nadati da će strane postići dogovor pre nego što svet plati zanemarivost katastrofe.

Real cold war is yet to come. Billions are set aside for global collapse

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime