PRAVOSLAVNE IKONE U SVETINJI ANGLIKANSKE CRKVE? Ovaj detalj sa kraljičine sahrane zapamtiće SVI SRBI (FOTO)

0

U jednom trenutku kamera je prešla i preko pravoslavnih ikona na šta su se gledaoci u našoj zemlji zapitali otkud takav ikonopis

Sahranu britanske kraljice Elizabete Druge, i službu koja je tim povodom održana u Vestminsterskoj opatiji, danas je u TV prenosu uživo pratilo na stotine miliona ljudi, a gledaocima u Srbiji za oko je zapao baš neobičan detalj.

Otkud pravoslavne ikone u svetinji Anglikanske crkve?

Kamere koje su snimale službu u Opatiji, osim zvanica koje su joj prisustvovale, beležile su i svu lepotu i raskoš njene unutrašnjosti.

U jednom trenutku kamera je prešla i preko pravoslavnih ikona na šta su se gledaoci u našoj zemlji zapitali otkud takav ikonopis u crkvi potpuno druge vere.

Reč je potezu novijeg datuma, tačnije s početka 1990-ih. Otad ovu crkvu PRAVOSLAVNE IKONE U SVETINJI ANGLIKANSKE CRKVEkrase i dve ikone ruskog ikonopisca Sergeja Fedorova.

Naime, s leve i desne strane na stubovima, mogu se videti dve velike pravoslavne ikone Spasitelja i Majke Božje koje su tu od 1994. godine.

Činjenica je da je Anglikanska crkva prilično bliska pravoslavnoj. Pokojni princ Filip, suprug britanske kraljice, kršten je u pravoslavnoj veri, a njegov sin princ Čarls, sadašnji kralj, pokazuje veliko interesovanje za pravoslavlje i skoro svake godine provede po mesec dana u Hilandaru.

(Espreso/Kurir)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime