PRED NAMA SU TRI LEDENA TALASA Evo kakva nas zima čeka u Srbiji

0
Foto: Screenshot Youtube

Detaljna prognoza za predstojeću zimu donosi nam tri hladnija perioda sa snežnim padavinama.

Prema prognozi meteorologa Ivana Ristića, prvi hladniji period stiže već oko Nove godine, najkasnije do Božića.

– Taj hladni period potrajaće oko 20 dana, tako da će dobar deo januara biti pravi zimski sa dosta snega. To će ujedno biti i najhladniji deo godine. U danima sa snežnim pokrivačem i vedrim noćima očekuje se slab i umeren mraz od -10 do -5 stepeni. Na visoravnima jak mraz i do -20, maksimalna temperatura oko 0 stepeni – kaže Ristić i dodaje:

– Zatim sa jačanjem zapadnog strujanja krajem januara sledi porast temperatura i topljenje snežnog pokrivača u nižim ali i planinskim predelima ispod 1.500 metara nadmorske visine. Ujutru ponegde slab mraz dok će najviše dnevne temperature biti između 10 i 15 stepeni. U toplijem periodu duvaće slab i umeren južni vetar.

Sledeći, drugi hladniji period počeće oko 10. februara i on će trajati kraće, od sedam do 10 dana, ali će doneti takođe puno snega i formiranje snežnog pokrivača.

U februaru ćemo imati 10 hladnih dana, koji će biti praćeni snežnim padavinama, a nakon toga sledi otopljenje. Temperatura će se kretati u proseku između 15 i 20 stepeni – kaže meteorolog Ristić.

Treći i poslednji ozbiljniji prodor hladnog artičkog vazduha biće u prvoj dekadi marta.

– U martu treba spomenuti jačanje sibirskog anticiklona prema našoj zemlji i jaku košavu u košavskom regionu. Nakon veoma hladnog početka marta, već od druge polovine meseca očekuju se prave prolećne temperature koje će prelaziti 20 stepeni – istakao je Ristić.

Čeka nas 20 dana snega

Iako će generalno zima opet biti nešto toplija od proseka, biće dosta pravih zimskih dana sa snegom, mrazom i niskim temperaturama. U hladnijim periodima se očekuje mnogo padavina, uglavnom sneg. U nižim predelima se ove zime očekuje oko 20 dana sa snežnim pokrivačem.

Zime koje smo imali u prošlom veku imale su prosečno 30 dana sa snežnim pokrivačem, tako da je ovogodišni broj nešto manji.

Izvor: ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime