Preminuo Dik Marti

0
Foto: Skrinsot Jutjub

Bivši švajcarski senator i tužilac Dik Marti preminuo je u četvrtak u 78. godini, potvrdila je njegova stranka

Marti je rođen u južnom italijanskom kantonu Ticino, gde je služio kao zamenik javnog tužioca, a potom i javni tužilac od 1975. do 1989. godine. Bio je član vlade kantona Ticino od 1989. do 1995. godine.

Izabran u švajcarski Senat 1995. godine, bio je član Radikalne stranke desnog centra. Podneo je ostavku 2011. Među njegovim inicijativama bile su uspostavljanje nezavisnog saveznog tužioca i dekriminalizacija abortusa.

U parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope izabran je 1999. godine i predsedavao je Odborom za pravna pitanja i ljudska prava od 2005. do 2008. Penzionisan je 2011. godine.

U ime komiteta, istražio je tajne zatvore CIA u Evropi, objavljujući izveštaj 2006. u kojem se navodi da je 14 zemalja u dosluhu sa SAD u „paukovoj mreži“ kršenja ljudskih prava.

Marti je rekao da su druge zemlje, uključujući Švajcarsku, bile aktivno ili pasivno uključene u pritvaranje ili transfer nepoznatih osoba, piše Svisinfo.

Marti, bivši švajcarski senator i tužilac, objavio je 2010. godine izveštaj o sumnjama na trgovinu organima na KiM, u koje su bili umešani visokorangirani pripadnici tzv. OVK, prenosi Svis info. Marti nikada nije prihvatio nezavisnost tzv. Kosova.

Izvor: ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime