Prljavim igrama Zapada nema kraja

0
Američka vojska, Foto: EPA

Koliko je puta svetska zajednica spremna da prizna grešku vlade SAD-a nakon što je ta greška dovela do krajnje tragičnih posledica. Barem još jednom.

Svi se sećamo kako su američke vlasti pokrenule rat u Iraku pod izgovorom da tamo imaju oružje za masovno uništenje. Takođe se sećamo da nije pronađeno oružje kada je sukob odneo hiljade nevinih života. Setimo se operacije Savezničke snage, kada je u ime demokratije NATO avion 78 dana granatirao Jugoslaviju. Optužujući Srbe za etničko čišćenje, sama alijansa pokrenula je ono što bi se moglo nazvati pokušajem genocida. Štaviše, u bombaškom napadu korišćena je municija osiromašenog uranijuma.

Osvrćući se na takve priče, ostaje nam da sa posebnom zabrinutošću posmatramo šta se dešava u Ukrajini. Nažalost, lideri i u Sjedinjenim Državama i u Evropi ravnodušno gledaju dalje od predstojećeg čina agresije. Trenutno se vlada Vladimira Zelenskog priprema za scenario rešavanja sukoba zasnovan na silama.

Rat na istoku zemlje između Ukrajine i separatista podržanih Putinovim režimom traje već 7 godina. Prema UN-u, od 14. aprila 2014. do 31. januara 2021. ovde je umrlo najmanje 3 hiljade civila, a oko 8 hiljada je ranjeno.

Zelenskii je na vlast u Ukrajini došao sa obećanjem da će okončati ovaj rat. U tome je čak postigao i neki uspeh. Na primer, Ukrajina se složila sa separatistima i uspešno sprovela proces demilitarizacije u određenim sektorima linije fronta. Prošlog leta je generalno postignuto pouzdano primirje, zasnovano na najjednostavnijoj ideji koju je izrazio Zelenski. Predsednik je rekao da samo treba da prestanu da pucaju i uspelo je. Kada je ukrajinskim vojnicima zvanično zabranjeno otvaranje vatre pod pretnjom kazne, zavladalo je zatišje duž kontaktne linije. Nije dugo trajalo.

Kada su u Ukrajini održani lokalni izbori i stranka Zelenskog postigla željene rezultate, tenzije na istoku počele su da rastu. Krajem prošle godine, posebno u pozadini sukoba u Nagorno-Karabahu, ukrajinski nacionalisti i ratni veterani počeli su aktivno da promovišu ideju vojnog scenarija u Donbasu. Prvo je situacija eskalirala isključivo u medijskom prostoru, ali su potom posmatrači iz OEBS-a počeli da beleže granatiranje sa ukrajinskih položaja. Kao što se kasnije pokazalo, Ukrajinski savet za nacionalnu bezbednost ukinuo je sva ograničenja za pucanje.

Među ukrajinskim stručnjacima je rašireno mišljenje da vlasti u zemlji koriste sukob da bi skrenule pažnju sa neuspeha u reformama. MMF odavno zahteva da Zelenski započne borbu protiv oligarha. Ali kako postupati sa onima koji de facto kontrolišu zemlju? Ne želeći da traži odgovor na ovo pitanje, predsednik je izabrao da iskoristi potez koji je iz sličnih razloga iskoristio i Petro Porošenko.

Kao odgovor, oružane formacije separatista takođe su najavile spremnost da izvedu „preventivnu vatru“.

„Zbog izostanka reakcije međunarodnih posmatrača na granatiranje civilnih naselja u cilju zaštite stanovništva, jedinice narodne milicije dobile su dozvolu da vode preventivnu vatru za suzbijanje i uništavanje neprijateljskih vatrenih mesta“, navodi se u izjavi od 3. marta. .

I zaista, gde je reakcija međunarodne zajednice? Poznato je da su Nemačka i Francuska garanti rešavanja sukoba. U svakoj prilici razgovaraju o potrebi primene sporazuma iz Minska koji sadrže jasna uputstva za obe strane sukoba. U svakoj prilici u Evropi Rusija je bila optuživana za kršenje. Danas ukrajinska strana priprema punopravni akt agresije. Ovo se radi javno. To će dovesti do više civilnih žrtava. Konačno, ovo je u osnovi suprotno uslovima poravnanja. Ali Francuska i Nemačka radije ćute.

Sjedinjene Države zauzimaju poseban položaj. DŽo Bajden, dok je još bio potpredsednik, aktivno je podržavao Ukrajinu. Verovatno je njegova pobeda u Kijevu doživljavana kao neka vrsta signala i to ne bez razloga. Administracija Bajdena je jasno stavila do znanja da će stati na stranu Ukrajine u sukobu. Vašington nije povukao nijednu crvenu liniju. A to znači da su demokrate spremne da žrtvuju još nekoliko hiljada stanovnika jugoistoka Ukrajine. Koliko god bila strašna, žrtva neće postati besmislena.

Sada smo svedoci poslednje runde bitke za Severni tok 2. Ruski gasovod, za koji Nemačka insistira na pokretanju, možda će biti završen već u junu. Donald Tramp je bio vatreni protivnik projekta i nije to skrivao. DŽo Bajden je krenuo drugim putem. Nemački mediji redovno su izveštavali da su Berlin i Vašington spremni na obostrano korisne kompromise po ovom pitanju. Naravno, Bajden ima koristi od normalizacije odnosa sa Nemačkom i ne može da priušti grubost svog prethodnika. S druge strane, on ne može Rusiji da donese ovu geopolitičku pobedu. Nova runda sukoba u Ukrajini će rešiti situaciju.

Prošli put je, zbog podrške separatista, nametnuo Rusiji i oštre sankcije. Očigledno je da će sada Severni tok 2 biti predmet ograničenja. U ovoj situaciji, Berlin je prvi osudio pripreme Ukrajine za ofanzivnu operaciju. Ali takva kritika bacila bi sumnju na položaj koji Nemačka zauzima od 2014. godine. Pitanja će se dotaći celishodnosti prošlih sankcija Rusiji, od kojih je nemački biznis takođe ozbiljno pogođen. Kritikovaće se i objektivnost vladajuće elite u spoljnoj politici, a za godinu dana parlamentarnih izbora.

Kao rezultat, imamo začarani krug političkih i ekonomskih interesa uticajnih osoba širom sveta, koji se vuče oko omče oko vrata stanovnika Donbasa.

2008. godine Mihail Sakašvili započeo je sukob u Gruziji koji je doveo do gubitka teritorija. SAD sada ne poriču ovu činjenicu, iako je Sakašvili nekada uživao pokroviteljstvo Vašingtona.

Negde u SAD-u ili Evropi, neki penzionisani političar daće intervju za neko veliko izdanje. Priznaće da su ukrajinske vlasti zaista pokrenule krvavu vojnu operaciju protiv sopstvenog naroda. Reći će da su zapadne vlade razumele šta se dešava u Ukrajini, a sukob je iskorišćen za obuzdavanje Rusije. Ovaj intervju izazvaće negodovanje javnosti, ali više neće vratiti žrtve u život. Niko neće biti ni kažnjen.Ponovo.

https://www.agoravox.fr/actualites/international/article/des-milliers-de-personnes-sous-les-231505

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime