Procurila depeša američkog ambasadora na Kosovu: Nalazimo se u paklu! Hitno obavešten Stejt department

0
Američki ambasador Filip S. Kosnet, Foto: Printscreen/Youtube

U dokumentu koji potpisuje ambasador SAD Filip Kosnet, predočen je čitav spisak problema koji je doveo do toga da se tamošnja ambasada nalazi na “ivici pucanja”

Sudar sa realnošću – u najkraćem bi se mogla opisati depeša koja je procurila u javnost i u kojoj američka ambasada u Prištini obaveštava Stejt department da se njihovi službenici na Kosovu i Metohiji nalaze – “u paklu”.

U dokumentu koji potpisuje ambasador SAD Filip Kosnet, predočen je čitav spisak problema koji je doveo do toga da se tamošnja ambasada nalazi na “ivici pucanja”.

Kako je objavio “Politiko”, a na svom tviter nalogu prenela reporterka Nahal Tosi, ta lista je poduža, i na njoj se nalaze i korona virus i nedostatak vakcina, ali i infrastruktura, zagađen vazduh, psi lutalice, prekovremeni rad… Sve to dovodi, piše u depeši, i do loših međuljudskih odnosa među zaposlenima.

– Ambasada u Prištini na Kosovu približava se tački pucanja. Čak i pre kovida-19 Kosovo je bilo teško pogođeno zagađenjem vazduha, malo zelenih površina, malo šansi za aktivnosti na otvorenom i lošom infrastrukturom – prenela je Kosnetove reči reporterka “Politika”.

Takođe, navodi da su na prištinskim ulicama “sveprisutni čopori pasa lutalica” koji mogu biti “agresivni u lovu na hranu”.

– Iz ovih, i drugih razloga, službenici ambasade uglavnom su zbog kovid krize “zaglavili” u zatvorenom prostoru – piše u depeši.

To, međutim, nije jedina muka.

– Ambasada nema dovoljno osoblja, pa se ono bavi i zadacima van svojih zaduženja, a ravnoteža između poslovnog i privatnog života je nestala – navodi novinarka “Politika”, i dodaje da je jedan od zaposlenih u anketi rekao da “ovo ima ozbiljan negativan uticaj na moje zdravlje“.

To se, između ostalog, manifestuje i “napadima panike, bolovima u grudima, gubitkom sna”, piše u depeši.

“Kosovo kao oslobođeno od kovida”
Takođe, u dokumentu se navode i problemi u vezi sa korona virusom i vakcinacijom kako tamošnjeg stanovništva, ali i službenika ambasade SAD.

– Otprilike 20 odsto zaposlenih u ambasadi je obolelo od kovida-19. Velika većina njih je lokalno zaposleno osoblje, što je pokazatelj neefikasne kontrole bolesti na Kosovu – piše u dokumentu koji je procureo.

Takođe, navodi se i da se “Kosovo ponaša kao zemlja oslobođena od kovid-19”, ali se u isto vreme navodi da je “Kosovo zemlja koju je opustošila pandemija”.

– U SAD, ako javno ne nosite masku, mogli biste završiti u viralnom video snimku. Na Kosovu ćete najverovatnije završiti na društvenim mrežama jer nosite masku – prenosi reči iz depeše novinarka “Politika”.

Prednost data osoblju u SAD
U dokumentu piše i da postoji percepcija da su lideri Stejt departmenta dali prednost vakcinaciji osoblju u Vašingtonu.

– To je teško prihvatiti – piše američki ambasador.

On navodi da je “neprestano povećanje očekivanja, a zatim i brzo nestale nade u vezi sa distribucijom vakcina, teško uticalo na izglede naše zajednice za budućnost.

– Mnogi ispitanici sada sumnjaju da će ikada dobiti vakcinu, dok drugi sugerišu ravnodušnost ministarstva – navodi se u tekstu.

Upitan za komentar u vezi sa celom pričom, portparol Stejt departmenta je za jednu kablovsku televiziju izrazio saosećanje, ali takođe rekao da je odeljenje usmerilo “skoro 80 ​​odsto” zaliha vakcina na mesta na terenu koristeći “model distribucije hub-and spoke” (način distribucije robe, gde planeri saobraćaja organizuju rute kao niz krakova, koji povezuju udaljene tačke sa centralnim čvorištem).

Takođe, on je dodao da “kada je reč o vakcinama, nameravamo ih ponuditi za 100 odsto osoblja odeljenja, onoliko brzo koliko to dozvoljava isporuka vakcina”.

Novinarka “Politika” navodi i da treba napomenuti da je “Vašington post” nedavno objavio priču koja je pokazala kako je zabrinutosti američkih diplomata zbog distribucije vakcina prilično raširena.

ALO, BLIC

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime