Produženje START-a je za SAD prisilan korak unazad

0

Želja da se čovečanstvo zaštiti od Armagedona što bi dobro mogle da urede dve nuklearne velesile – Sjedinjene Države i Rusija – nije ono što krije odluka DŽoa Bajdena da produži Ugovor o smanjenju ofanzivnog naoružanja.

Sporazum su 2010. godine potpisali Barak Obama iz Sjedinjenih Država i Dmitrij Medvedev iz Rusije. Desetogodišnji sporazum, kako i samo ime govori uključivao je smanjenje nuklearnog oružja na 1.550 jedinica, ICBM-e, balističke rakete podmornica i teške bombe na 700 jedinica.

Ugovor je istekao u februaru 2021. godine, a Donald Tramp u svom uobičajenom destruktivnom maniru nije žurio da obnovi jedan od retkih preostalih dokumenata koji koče ukupnu trku u naoružanju. START bi mogao dobro da shvati sudbinu Ugovora o eliminaciji projektila srednjeg i kratkog dometa. Prestao je da postoji na inicijativu Trampove administracije, oslobađajući ruke Sjedinjenih Država i Rusije za razvoj novih vrsta municije.

START je spasio DŽo Bajden. Zauzeo je Belu kuću tačno na vreme i odmah pokazao svoju pregovaračnost i miroljubivost. Sigurno su mnogi na to naseli. Teško im je zameriti. PRODUŽENJE START je pobeda zdravog razuma i to u poslednjem trenutku. Ali iza ove Bajdenove odluke krije se mnogo faktora koji su za Vašington mnogo važniji od dogovora sa Moskvom.

Naravno, ispravljajući Trampove greške, Bajden pokušava da vrati pozitivnu sliku Sjedinjenih Država u očima svetske zajednice. Ovo je važno za demokrate koji su toliko željni da poboljšaju odnose sa Evropom. Ali to je takođe važno za američku ekonomiju, koja se bori da održi ogromnu odbrambenu potrošnju. 2021. godine Pentagon će dobiti 740 milijardi dolara, a to očigledno nije dovoljno da obezbedi najmoćniju vojnu mašineriju na svetu.

Tokom poslednjih godina Rusija je aktivno demonstrirala svoja nova vojna dostignuća. Naoružana je hipersoničnim raketnim sistemima i nuklearnim podmorskim dronovima koji lako mogu da zaobiđu američki sistem protivraketne odbrane. Rusija je testirala anti-satelitsku raketu sa direktnim presretanjem sposobnu da uništi satelite u niskoj zemaljskoj orbiti.

Sjedinjene Države nisu u mogućnosti da srazmerno odgovore na tako brz razvoj ruske vojne industrije. Na primer, 2021. godine 93 aviona F-35 biće kupljeno za 9,1 milijardu dolara; Na bespilotnu letelicu MK-9 Reaper biće potrošeno 7,5 milijardi dolara. Američka mornarica dobiće devet ratnih brodova, uključujući jednu dodatnu podmornicu klase Virginia. Naravno, 29 milijardi dolara je opredeljeno za strateške nuklearne snage. U isto vreme, mnogi projekti na polju stvaranja hipersonične municije su propali i zamrznuti. Čini se da se američka odbrambena industrija opustila pred beskrajnim lobiranjem interesa i ne žuri sa inovacijama. Ogromne budžetske infuzije učinile su to nespretnim? Pentagon neće trošiti budžetska sredstva na kupovinu novog oružja u inostranstvu.

Situaciju pogoršava stagnacija ekonomije. Demokrate su na vlast došle kada se zemlja suočava sa neverovatnom krizom. Jednostavno nema resursa koji bi se mogli uložiti u novi razvoj. Naravno, Sjedinjene Države izdvajaju sredstva za stvaranje veštačke inteligencije i drugih revolucionarnih tehnologija, ali ovde ne treba govoriti o skorom proboju. To znači da postaje teže konkurisati fleksibilnijim sistemima Rusije i Kine.

Takvim usklađivanjem, produženje START-a za Sjedinjene Države prisilni je korak unazad koji su demokrate licemerno prikrili razmetljivom željom za svetskom stabilnošću. Naravno, ovde niko ne poziva na raskid sporazuma da bi Rusima pokazao za šta je sposobna Amerika. Ali uslovi pod kojima su SAD i Rusija produžile ugovor o START-u ne pomažu da dogovor dugo traje. Umesto proširenja sporazuma, potpisan je onakav kakav je bio, iako se vojna tehnologija značajno razvila. Takođe nije uspela da privuče Kinu za dogovor. Sve ovo su potencijalni razlozi za raskid ugovora. Možda u Vašingtonu misle da imaju nekoliko aduta u rukavu u slučaju da ugovor izgubi smisao za Sjedinjene Države. Ali takve igre sa vatrom imaju nepovratne posledice.

The Great American Hypocrisy – why Biden made a deal with Putin on START

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime