PUTIN UPLAŠEN Hitno preduzeo nove mere zbog širenja koronavirusa

0

Povećava se broj obolelih uprkos velikim naporima lekara.

Vladimir Putin saopštio je juče po podne naciji da je doneo odluku da se zbog borbe sa virusom korona ne radi sve do kraja aprila.

Putin je objasnio da nije došlo do preloma situacije u Moskvi gde je situacija najteža, već se povećava broj obolelih uprkos velikim naporima lekara. Situacija se razlikuje od regiona do regiona, a u nekim, na sreću, uopšte nema obolelih. Ako dođe do poboljšanja situacije u Rusiji građani će se pozvati da opet krenu na posao.

Putin je posebno istakao da se moraju sačuvati i isplaćivati građanima i plate i penzije. Ruski predsednik se zahvalio građanima za poštovanje režima samoizolacije.

Pre jučerašnjeg pojavljivanja i obraćanja Putina iz njegove rezidencije, ruski lider je rekao da se u karantinu u Rusiji nalazi 3,3 miliona ljudi. On je objasnio da se u zemlju od 11. marta vratilo više od 825.000 ljudi, a očekuje se povratak još 20.000 građana Rusije.

Pri povratku u domovinu Rusi su obavezni da ispune formular u kome su osnovni podaci, kao i adresa gde će biti u karantinu. Premijer Mihail Mišustin je istakao da osobe koje se vrate iz inostranstva moraju biti u karantinu u svojim stanovima. Oni će morati da vode dnevnik o tome kako se osećaju, a takođe će morati da potvrđuju da su kod kuće. Provere se vrše telefonom.

Građani mogu slobodno da odu do prve prodavnice hrane i apoteke, a onaj ko ima psa može da ga prošeta u radijusu od sto metara od stana. Ruski lekari i političari ističu da sadašnji neradni dani nisu praznici i ne treba organizovati izlaske u prirodu, roštiljanje ili druge grupne razonode. Policija će i dalje patrolirati ulicama i hvatati nesavesne građane.

Ukupno je u svim regionima Rusije obolelo 3.548 ljudi, a umrlo 30, dok se dnevno testira više od 30.000 osoba. Do sada je testirano 530.000 građana Rusije.

Novosti

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime