RTV izmislio romansu Betovena i Sremice da bi promovisao sajamsku manifestaciju

0

“Činjenice kažu da Ženet d’Hontar nije Sremica, pošto je rodjena u nemačkom gradu Kelnu”

Portal Radio-televizije Vojvodina (RTV) je u tekstu “Kako je Sremica kolačem zavela Betovena?” izmislio je ljubavnu vezu izmedju čuvenog kompozitora i žene iz Golubinaca (okolina Stare Pazove), kako bi reklamirao jednu sajamsku manifestaciju, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Tekst nepoznatog autora RTV-a govori o navodnoj “prvoj ljubavi” Ludviga van Betovena i koja je, opet navodno, iza sebe ostavila i kuvar sa receptom kolača koji je spremala samo za Betovena, piše VOICE u svojoj novoj rubrici posvećenoj proveravanju tačnosti medijskih navoda vojvodjanskog javnog servisa.

“Činjenice kažu da Ženet d’Hontar nije Sremica, pošto je rodjena u nemačkom gradu Kelnu. Takodje, ne postoje istorijski dokazi, niti navodi da je kolačem zavela Betovena, već su se oni kretali u istom društvu u susednom nemačkom gradu, Bonu. Dakle, romansa izmedju Betovena i Ženet nikada nije postojala. Ne postoje relevantni istorijski dokazi da su imali ljubavnu vezu bilo kakve vrste”, piše VOICE.

Portal RTV-a je naveo “da se u kuvaru lepe plavuše koja je zavela čuvenog kompozitora nalazi i recept kolača koji je spremala Betovenu”, a koji će biti dostupan posetiocima manifestacije “Gastro Srem 2020.” u originalnoj recepturi, 28. i 29. avgusta 2020. u Staroj Pazovi.

Provera istorijskih činjenica ukazuje da Betoven nikada nije bio u poseti Golubincima, navodi VOICE.

“Takodje, ni naslov teksta na RTV-u ne poklapa se u potpunosti sa sadržajem, jer govori o vezi Betovena i lepe plavuše, ali je u stvari reč o receptu koji će se naći na turističkoj manifestaciji. Osim toga, u tekstu se najavljuje da će kolač biti prikazan i na Sajmu turizma u Beogradu i da će svi prisutni moći će da ga probaju. Dakle, pokrajinski javni servis se u ovom slučaju služio klikbejt naslovom kako bi reklamirao manifestaciju, pa je u pitanju i prikriveno oglašavanje, koje je suprotno novinarskom kodeksu”, konstatuje VOICE.

Beta

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime