RUSI DOLAZE Šešelj najavio – Kozaci stižu preko Ukrajine, blizu su

0
Foto: Printskrin Youtube

U večerašnjoj emisiji „Hit tvit“ na TV Pink gostavali su predsednik SRS prof. dr Vojislav Šešelj, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i ministar za rad Darija Kisić Tepavčević

Gosti u emisiji pričali su o najaktuelnijim temama koje su obeležile proteklu sedmicu.

Vulin je govoreći o privođenju novinarke Tamare Grujić od strane tzv. kosovske policije, istakao da je praksa prištinskih institucija prema Srbima.

– Čekamo službene informacije, ali to je praksa šiptarskih vlasti. Nemojte očekivati da postoji neki pravi povod, zakonska regulativa da se tako nešto desi. Tako se odnose prema Srbima koji tamo žive, kao i prama onima koji dolaze iz centralne Srbije. Nadam se da nije bilo nasilja – kaže Vulin.

Govoreći o zahtevu Haga za isporučenje Vjerice Radete i Petra Jojića, lider SRS je rekao da je to pritisak na Srbiju i na Aleksandra Vučića.

– Prvo da bi se vršio pritisak na Srbiju i da bi se predsednik Srbije ponizio tako što bi isporučio dva srpska državljanina Haškom tribunalu, a nijednog Srbina do sada nije izručio. Neće da uvede sankcije Rusiji, neće da prizna nezavisnost tzv. Kosova, neće da prekine ekonomsku saradnju sa Kinom… On smeta i oni će učiniti sve da ga obore – rekao je Šešelj.

On je naveo da će Haški tribunal nasrtati dok im neko ne kaže da je dosta.

– Kivni su što sam uspeo, pa bi hteli da kažu da je to zato što su ucenjivani svedoci, a ne što sam ja pametan – rekao je Šešelj.

Kisić Tepavčević je navela da preležana bolest nije kontraindikacija za vakcinaciju, ali postoji preporuka da se čeka mesec dana.

– Ne preporučuje se da se antitela rade rutinski, oni nisu korelat imuniteta. Veliki broj ljudi je preležao bolest, a da ni ne zna. Preporuka je da se sačeka mesec dana, ali nije kontraindikacija – istakla je Kisić Tepavčević.

Non-pejper

Vulin je govoreći o non pejperu naveo da ne zna da to postoji.

– Granice su sada nepromenljive, a nisu bile 1999. godine. Zanimljivo je da je u redu da se komada Srbija, ali je neprihvatljiva ideja da se ujedine. Kako to EU ima pravo da kaže gde će Srbi da žive – rekao je Vulin.

Kako je dodao, oni nas na Balkanu doživaljavaju kao nekakve lutke.

– Srbi treba da imaju jedinstvenu državu i da tako reše svoje nacionalno pitanje. To je moje lično mišljenje. Ko kaže da je sada menjanje granica zločin, a nije bilo 1999. godine? Što je problem da Srbi imaju jednu državu? Što je tako strašno? – pita Vulin.

Šešelj smatra da je non pejper samo probni balon.

– Dejtosnki sporazum je napravljen na štetu Srba, kako bi se zaustavili sukobi. Nedopustivo je da se rešavanje krize u BiH meša sa rešavanjem kosovskometohijskog pitanja – naveo je Šešelj.

On je istakao da se ovaj ugovor ne može menjati bez pristanka velikih sila, ovog puta Rusije.

– Što se tiče podele, ja jesam za principijelnu podelu, ali Republika Srpska mora dobiti 49 odsto teritorije i izlaz na Jadransko more, nekih 10 kilometara obale kod Neuma – naveo je predsednik SRS.

Vulin i Šešelj su saglasni da se Slovenci ništa tu ne pitaju, te da neko drugi stoji iza tog dokumenta, ako on postoji.

Kisić Tepavčević smatra da je očigledno reč o vrti diplomatije novijeg tipa kojoj pribegavaju velike sile, prema manjim.

– Manje zemlje se stavljaju u nepovoljan položaj jer nema zvaničnog dokumenta na koji bi reagovale. To liči na ispipavanje terena, gde se gledaju reakcije. Srbija je inicirala mini Šengen, Balkan je mali i ako želimo da jačamo moramo da se ujedinimo oko nekih pitanja, da zemlje nađu političku volju da se ujedinimo oko najznačejnih životnih pitanja – istakla je Kisić i podsetila da je Vučić rekao da nije video dokument i da je prioritet naše politike mir i stabilnost.

Torlak

Kisić Tepavčević je rekla da će snaga jedna države meriti sposobnošću da napravi vakcine.

– Verovatno ćemo i u budućnosti imati nove proizrokavače bolesti. Imamo Torlak koji u ovom momentu proizvodi pet vakcina iz kalendara vakcinacije – navela je Kisić Tepavčević.

Ona je navela da je u ovoj sezoni, nakon 2004. godine proizvedne trovalentna vakcina protiv gripa.

– Četvorovalentna vakcina sadrži još jedan soj virusa i pruža bolju zaštitu – istakla je Kisić i najavila nova ulaganja u Torlak.

Šešelj je rekao da je on uvek kritičar vlasti, ali da se mora priznati da se Srbija najbolje snašla do svih evropskih zemalja i najviše zaštitila svoje stanoviništvo, posebno starije.

– Imamo 6.000 preminulih, to je mnogo manje nego u nekim evropskih državama – rekao je dr Šešelj, koji proizvodnju vakcine vidi i kao priliku za razvoj srpskog turizma.

Vulin je rekao da je Vučić dokazao šta znači imati čvrsto i jasno vođstvo u kriznoj situaciji.

– Uspeo je da sačuva političku stabilnost i da sve pokrene u jednom pravcu. Već dobijamo po pristima od EU, već je stavljeno do znanja da ne treba tako glasno da govorimo koliko smo uspešni. Srbija je više pomogla zemljama regiona nego EU – istakao je Vulin.

Ministar je rekao da ovo ne bi uspelo da smo čekali EU.

Odgovor 2021.

Vulin je naveo da je cilj bio da se pokaže kakav je jedinstven odgovor vojske i policije.

Pokazali smo da i pripadnici MUP-a mogu da pruže podršku i ratu kao i u miru, rekao je ministar policije.

– Dobro je za Srbe gde god da žive da vide da država jača. Nema moćne države koje ne može da zaštiti svoje ljude, a to se radi oružjem. Kaže se ko ne hrani svoju vojsku, hraniće tuđu – rekoa je Vulin.

Šešelj kaže da Srbija nikome ne preti, već pokazuje da je spremna za odbranu. On je rekao da se ne tre

– Verice, pesmu „Kad Banatom Kozaci projašu“, da li to peva Milica Dosković? Evo ih kreću preko Ukrajine, tu su blizu – u svom stilu je rekao Šešelj.

Grčka i Kosovo i Metohija

Šešelj je rekao da je Srbija uvek bila uz Grčku i dodao da ćemo mi pamtiti ko je priznao nezavisnost takozvanog Kosova.

– Grčka jeste pod velikim pritiskom, ali trpi – rekao je Vulin.

Ministar Vulin je je podsetio da su 2012. godine Srbiji na sto postavljali papire koje ne treba da potpišu, nego da ispune.

– Prištinske institucije sada beže od pregovora jer ih to udaljava od nezavisnosti – rekao je Vulin.

Crna Gora bankrot?

Ministar Vulin kaže da nije problem Kina, nego onaj ko je potpisivao taj ugovor.

– Meni nije drago što je Crna Gora u takvom problemu, stanje treba da mirno i stabilno, tamo živi veliki broj Srba – rekao je Vulin.

Šešelj je rekao da Crna Gora može zaplenom imovine Mila Đukanovića i Brana Mićunovića da vrati dug Kinezima.

Šešelj smatra da je Crna Gora prošla kako je zaslužila.

– Crna Gora je nama neprijateljska država, Srbi koji tamo žive su potlačeni, među prvima su priznali nezavisnost Kosova, učestvuju u okupaciji KiM, tvrde da je u Srebrenici bio genocid, uvela je sankcije Rusiji – dodao je Šešelj.

Ministar Kisić Tepavčević je rekla da Srbiji ne treba nikakva nestabilnost u regionu, posebno imajući u vidu da tamo 30 odsto stanovništva čine Srbi.

– Očigledno je u Crnoj Gori na naplatu došao dug iz nekog prethodnog perioda – rekla je Kisić Tepavčević i navela da je Srbija tu za Crnu Goru, ali da svaka država vraća svoje dugove.

ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime