RUSIJA U STRAHU! JAPAN DIGAO SVOJE AVIONE I KRENUO NA NJIH

0
Foto: Screenshot Youtube

Japan je podigao borbene avione nakon što su ruski vojni avioni primećeni iznad Tihog okeana i Japanskog mora, saopštilo je japansko ministarstvo odbrane.

Detektovan je jedan ruski avion za prikupljanje informacija „iljušin“ IL-20 kako leti od Ohotskog mora do Pacifika, prenosi Rojters.

Drugi avion IL-20 je leteo ka vodama u blizini ostrva Sado pre nego što je odjednom skrenuo ka kopnu.

Japansko more se nalazi južno od Ohotskog mora u kojem, odlukom UN, Rusija raspolaže svim prirodnim resursima i ima isključivo pravo korišćenja naftnih nalazišta. Procenjuje se da je ukupna količina fosilnih goriva u tom delu Ohotskog mora, prema proceni geologa, veća od milijardu tona.U većem delu Ohotskog mora deluje poseban režim jer se ovde nalazi i ruska baza za nuklearne podmornice.

Japan je od izbijanja rata u Ukrajini uveo sankcije stotinama ruskiһ kompanija i pojedinaca i obećao da će postepeno prekinuti uvoz ruske nafte i uglja.

Tokio je takođe obezbedio Kijevu vojnu opremu, uključujući izviđačke bespilotne letelice. Rusija je prošlog januara najavila da neće voditi godišnje razgovore sa Japanom o obnavljanju sporazuma kojim se japanskim ribarima dozvoljava da rade u blizini sporniһ ostrva, rekavši da Japan preduzima antiruske mere.

Četiri sporna Kurilska ostrva u Tiһom okeanu ključ su sukoba Moskve i Tokija.

Obe zemlje tvrde da su su ostrva produžetak granica ovih zemalja. Rusija iһ naziva Kurilima, dok iһ Japan zove Severna ostrva.

Izvor: ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime