Rusija ZAGRMELA! Neka se NATO spremi za PAKAO

0

Predlog ruske strane o garancijama bezbednosti nije ultimatum, ali je vreme razgovora mirnim tonom sa Severnoatlantskom alijansom prošlo.

To je danas izjavio zamenik šefa diplomatije Rusije Aleksandar Gruško.

„Naši predlozi su vrlo jasni. Vreme mirnih tonova, verovanja na reč je prošlo. Situacija je toliko ozbiljna, da je zahtevala korake kada je neophodan principijelni dijalog u četiri oka“, izjavio je Gruško u intervjuu „Rosijskoj gazeti“.

„Na primer, naši partneri iz NATO-a govore o proširenju Alijanse, da Rusija nema pravo glasa, da je procedura približavanja NATO-a propisana Vašingtonskim sporazumom i da svaka država ima pravo da slobodno „bira načine kako da osigura svoju bezbednost“, uključujući učešće u vojnim savezima.

Na to su naši partneri iz NATO-a staviti tačku. Ali postoji i drugi deo formule, gde je direktno rečeno da, praveći izbor, države su obavezne da uzmu u obzir interese bezbednosti drugih. Ne treba da zaboravljamo da je širenje NATO-a politika koja se još zove „politika otvorenih vrata“, rekao je zamenik šefa diplomatije.

Rusija će srazmerno odgovoriti, ako države NATO-a rasporede na svojoj teritoriji ofanzivna sredstva, saopštio je Gruško.

„Ako se na teritoriji država NATO-a pojave ofanzivna sredstva koja za četiri minuta mogu da stignu do naših kontrolnih centara, moraćemo adekvatno da odgovorimo našim partnerima“, izjavio je on.

Zamenik šefa diplomatije je saopštio da je po pitanju zahteva koji su upućeni SAD zauzeta čvrst stav. „Očekujemo sadržajni razgovor sa SAD. Već smo formirali tim i spremni smo odmah da počnemo razgovor, čim Amerikanci budu spremni za to“, izjavio je Gruško.
Podsetimo, rusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je dokument koji je zvanična Moskva poslala NATO-u po pitanju garancija bezbednosti o kojima je nedavno govorio predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, a koji se pre svega tiču širenja vojnog prisustva Alijanse zapadnim granicama Rusije.

ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime