RUSKOM AMBASADORU PUKAO FILM! Posle izjava Palmera i Nelsona više nije mogao da ćuti, sve im sasuo u lice, opšti rat diplomata u Sarajevu!

0
Palmer i Bakir, Foto: Ilustracija

Ambasada Ruske Federacije u BiH oštro je kritikovala izjave ambasadora SAD u BiH Erika Nelsona i specijalnog izaslanika Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjua Palmera o situaciji u BiH i navodnoj ulozi Rusije u urušavanju stabilnosti BiH.

Ambasada je, povodom poruke Palmera da SAD ne podržavaju ni “veliku Srbiju”, ni “veliku Hrvatsku”, ni “veliku Albaniju”, ali da podržavaju “veliku BiH” i njegovih tvrdnji da Rusija radi na potkopavanju stabilnosti i teritorijalnog integriteta BiH, saopštila da se iz toga može zaključiti da je za nevolje u BiH kriva Rusija.

Što se tiče navoda Nelsona da su SAD zabrinute ponašanjem politicara u BiH zbog “destabilizovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i korupcije” i da ih na stolu čekaju spremne sankcije, ambasada je podsetila da je Nelson nedavno govorio o “pesnici Rusije” i prijateljskoj ruci Amerike, ali je ocenila da su u “prijateljskoj pesnici ipak sankcije, za svaki slučaj”.

“Prema Palmeru, i očigledno je da nije samo on tog mišljenja, za sve nevolje u BiH kriva je Rusija. Takve zaključke možemo komentarisati jedino recenicom Sergeja Lavrova: `Dobro je što nas još nisu okrivili za ubistvo Franca Ferdinanda”, navodi se u saopštenju Ambasade Rusije.

Ambasada ukazuje i na, kako navodi, vrlo zanimljivu konstataciju Palmera da SAD podržavaju kreiranje “velike Bosne i Hercegovine”.

“Primetili smo i omašku u govoru. Ali u balkanskim uslovima omaške se obično ne primećuju. Kada se ovde govori o nečem velikom, misli se upravo na prekrajanje granica. Izrazit primer su pokušaji da se stvori velika Albanija”, navodi se u reagovanju Ambasade Rusije u BiH.

U Ruskoj ambasadi se pitaju “neće li alegorija” Palmera “postati signal za Bošnjake koji žive u Srbiji, Crnoj Gori, pokrajini Kosovo, Severnoj Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji da je došlo vreme za stvaranje ”velike BiH””.

Kada je reč o izjavama Nelsona, ambasada ocenjuje da su one “zanimljive” i podseća da je on nedavno govorio o “pesnici” Rusije, dok Amerika prijateljski pruža ruku.

“Sada kolega proglašava Dejton ”retrogradnim” (zanima nas šta bi na to rekao ”tvorac izvornog Dejtona” Ričard Holbruk), pa odmah ističe da su sankcije na stolu! I zbog čega? Zbog kršenja Dejtona (izvornog ili modifikovanog?) i ”korupcije””, upitala je ambasada.

Iz ambasade Rusije ocenjuju da ispada da su u prijateljskoj pesnici (ruci) ””ipak sankcije, za svaki slučaj””.

“Upravo kao što je u poznatoj američkoj izreci: ”Više možete postići s lepom rečju i pištoljem, nego samo s lepom rečju””, ukazuje ambasada.

Tanjug

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime