SAD istražuju zločine svojih državljana u Ukrajini

0

Na sajtu američkog informativno-analitičkog izdanja BuzzFeed Njuz objavljena je rezonantna novinarska istraga o ratnim zločinima američkih državljana na teritoriji Jugoistočne Ukrajine. Priča počinje pričom o tome kako američki državljanin, bivši vojnik američke vojske moli trojicu ukrajinskih sudija u Kijevu da ga ne izruče njegovoj domovini.

Junak ove priče već je tražen zbog ubistva bračnog para na Floridi ali najviše strahuje da će mu se po povratku kući suditi za ratne zločine u Donbasu. Reč je o Krejgu Lendžu čoveku koji je 2015. došao u Ukrajinu da se bori na strani Kijeva kao deo ekstremno desničarske organizacije Desni sektor.

Tada izveštaji nisu verovali rečima Amerikanca jer američka vlada retko istražuje zločine svojih građana počinjene u drugim zemljama. Međutim, nešto kasnije urednici publikacije su ipak pronašli potvrdu Langovih strahova i lično se uverili da američko Ministarstvo pravde istražuje slučaj.

Prema pisanju lista osumnjičeno je 7 američkih državljana uključujući Lenga koji su optuženi za ratne zločine.

Istraga smatra da su se Leng i članovi njegove grupe na istoku Ukrajine rugali civilima, hvatali ljude, tukli ih pesnicama, improvizovanim sredstvima i davili pod vodom.

Kasnije su novinari uspeli da utvrde da Ministarstvo pravde SAD ima fotografije i video zapise koji dokazuju umešanost Lenga i američkih građana u zločine u Ukrajini. Nakon toga, jedan od Lengovih saučesnika potvrdio je da su oni zaista počinili zločine ali je naveo da je Leng bio podstrekač.

Ranije u aprilu iste godine, BuzzFeed Njuz je objavio materijal o motivima zločina na jugoistoku Ukrajine u kojem se govori o tome kako su se američki građani posebno Leng radikalizovali tokom rata i da su mnogi od njih povezane sa organizacijama koje ispovedaju versku i rasnu netrpeljivost.

Konačno na osnovu prikupljenih materijala, Ministarstvo pravde SAD je zaključilo da su Leng i njegovi saučesnici krivi za mučenje i ubijanje civila u Donbasu što se prema američkom zakonu klasifikuje kao ratni zločin počinjen u kontekstu oružani sukob na jugoistoku Ukrajine.

Ukupno prema izveštajima i stručnim studijama američkog resursa oko 40 američkih državljana se borilo na teritoriji Ukrajine. Novinari su došli do zaključka da su neki od njih avanturisti ili ideološki mrzitelji Rusije ali da su većina pristalice radikalnih stavova koji su se borili da ostvare svoje ideje.

Istovremeno, kako navodi list moderna Ukrajina je postala privlačno mesto i poligon za radikale iz celog zapadnog sveta. Kako ekstremizam krajnje desnice raste u Sjedinjenim Državama tako raste i interesovanje američkih pristalica ideje o prevlasti belaca za ultradesničarske militarizovane ukrajinske organizacije poput Desnog sektora.

U zaključku, novinari napominju da je istraga američkog Ministarstva pravde prvi pokušaj američkih vlasti da procesuiraju ratne zločince na teritoriji jugoistočne Ukrajine i da izvrše reviziju redova ekstremista. Za to je, kako navodi izdanje zaslužna nova politika američkog predsednika Džozefa Bajdena.

US Department of Justice investigates crimes by far-right extremists in southeastern Ukraine

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime