SALIH SELIMOVIĆ: Moj predak primio je islam 1650, mi smo Vujovići iz Hercegovine! Crna Gora je odvojena da Srbija ne bi imala izlaz na more

2

Istorija je uvijek imala problema sa oslobađanjem onih pravih istina. Stvar je uvijek bila u rukama onih koji su odlučivali šta će da bude istina, kazao je istoričar Salih Selimović.

Ističe da je to oduvijek bio problem, ne samo danas.

Selimović je objavio 14 knjiga koji su plod istraživanja porijekla Srba Muslimana sa naših prostora.

„Moja je želja bila da se utvrdi pravo porijeklo našeg naroda, bez obzira na vjersku pripadnost. Moje je prezime bilo Vujović. Tačno 1650. godine je moj predak primio islam. Mi smo Hercegovci“, kazao je Selimović.

Govoreći o naseljavanju Albanaca na Kosmet, Selimović naglašava da se radilo o egzodusu hrišćanskih naroda.

„U tzv. Bečkom ratu, krajem 17. vijeka na ovim prostorima je došlo do prave katastrofe. I muslimansko i pravoslavno stanovništvo je stradalo. Cijela stara Srbija, Pešter i Kosovo ostali su prazni. Na taj prazni prostor kad se rat završio Karlovačkim mirom, skadarski vezir Mahut-paša Bušatlija preselio je neka malisorska plemena na Pešter a neki su se spustili na Kosovo. Malisori, koji su bili katolici, počeli su brzo da se islamiziraju, jer je osmanska vlast uočila da će tako biti na njihovoj strani“, kaže Selimović.

Ističe da se Albanci na Balkanu pojavljuju tek oko polovine 11. vijeka i porijeklom su sa Kavkaza.

„Albanci su mlada nacija, stvorili su ih Austrougari. Granice Albanije su određene tek poslije Prvog svjetskog rata. Cilj je isti i sa Crnom Gorom – Crna Gora je odvojena da Srbija ne bi imala izlaz na more, a samim tim ni Rusija“, kazao je ovaj istoričar.

On je kazao da je stare običaje pamtila ženska populacija, posebno su Muslimanke pamtile hrišćanske običaje.

Izvor: region.alo/trebinje.lajv

2 Komentari

  1. Svaka ti čast brate na prezentiranim činjenicama.Poznato je to i onima koji rade kako rade,ali i dalje rade kako su do sada radili dok bude povoljnje podloge na ovom prostoru.

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime