ŠAMARČINA IZ EU ZA ALBANCE! “Sve mora da se poštuje, ništa niste uradili!”

0
Kosovo i Metohija, Srbija, Foto: Shutterstock

Savet za stabilizaciju i pridruživanje Kosova Evropskoj uniji pozvao je danas Prištinu da nastavi rad na postizanju pravno obevezujućeg sporazuma s Beogradom, ali i primeni sve do sada postignute sporazume.

”Na sastanku je naglašena važnost kontinuiranog angažovanja u pregovorima i postizanja sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, što je ključno za napredak Kosovo i Srbija na putu ka EU. Učesnici su se složili i da svi dosadašnji dogovori moraju da se poštuju i sprovode”, navodi se u saopštenju Saveta.

Pored važnosti dijaloga s Beogradom, naglašena je i neophodnost ubrzanja reformskih procesa na Kosovu, kroz ”fokus svih političkih aktera i efikasnu koordinaciju u institucijama na Kosovu”.

Pozitivno su ocenjeni ukidanje taksi na robu iz Srbije, učešće Kosova u regionalnim inicijativama i saradnja sa Specijalnim sudom za ratne zločine u Hagu.

Video sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Kosova prisustvovali su šef dioplomatije EU Žozep Borelj, komesar EU za proširenje Oliver Varheljii i premijer tzv. Kosova Avdulah Hoti sa saradnicima i ministrima u kosovskoj vladi.

Tanjug

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime