ŠARČEVIĆ OBJAVIO KADA SE OČEKUJU PRIJEMNI ZA FAKULTETE: Planirani su krajem juna, a evo i kog datuma

0
Foto: Printscreen

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas da su prijemni ispiti za fakultete planirani za 22. jun, a da veliki maturanti imaju obavezu da odbrane maturske radove sredinom juna.

“Ono što će biti drugačije za upis na fakultete jeste da je mnogo više budžetskih mesta nego što ih studenata upiše. Napravili smo analizu upisa poslednje tri godine. Dali smo predlog da se preusmere budžetska mesta na nešto što je aktuelnije”, rekao je Šarčević.

“Mali maturanti će imati sve modele koji su bili na prethodnim maturama, uživo naravno. Na probnim testovima su bila sva pitanja zatvorenog tipa, da im olakšamo malo. Početkom juna ćemo ih pozivati da vide kako se popunjavanju formulari, kako izgledaju otprilike otvorena pitanja”, rekao je Šarčević za B92.

Ministar je ocenio da je obrazovni sistem spreman za povratak dece u škole, ali je istakao da je bitna spremnost roditelja.

On je kazao da postoji potreba da se određeni delovi obrazovnog sistema uključe u proces rada zbog dece čiji roditelji moraju da rade.

“Da neko ne bi vodio decu kod dede i babe ili nema para da plati za čuvanje deteta, moramo napraviti tu vrstu dogovora i sa time su se složili epidemiolozi”, rekao je Šarčević i ponovio da se od 11. maja otvaraju predškolske ustanove.

Najavio da će javnosti u četvrtak izneti detalje u vezi sa otvaranjem vrtića, kao što je njihovo radno vreme, ko sme da dovodi i odvodi dete…navodeći da se na posao vraćaju skoro svi vaspitaci.

Ministar je istakao da je preporuka struke da deca ne moraju da nose zaštitnu opremu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime