Sergej Trifunović skrhan od bola posle vesti o smrti svog „heroja“ koji je masakrirao Srbe

0

Trifunović, koji je nosio majicu sa likom Divjaka, teško je podneo odlazak poznatog zločinca koji je osumnjičen za više zločina protiv srpskog stanovništva u BiH.

Glumac i političar Sergej Trifunović sa velikom tugom je primio vest o smrti generala Armije BiH Jovana Divjaka.

Trifunović, koji je nosio majicu sa likom Divjaka, teško je podneo odlazak svog „heroja“ i poznatog zločinca koji je osumnjičen za više zločina protiv srpskog stanovništva u BiH.

Divjak je bio jedan od osumnjičenih od strane MUP-a Republike Srpske za napad 3. maja 1992. na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici kada je izmasakrirana kolona vojnika JNA, uglavnom mladića na odsluženju vojnog roka, kojoj je prethodno obećan slobodan prolaz.

Uhapšen je na osnovu Interpolove poternice i optužnice o počinjenim ratnim zločinima, koju je raspisala Srbija, 3. marta 2011. godine u 20 sati na bečkom aerodromu na putovanju iz Sarajeva za Italiju. 29. jula 2011. godine austrijski sud odbija zahtev Srbije za izručenje i oslobađa ga.

Ipak, Trifunoviću to nije smetalo da proslavlja Divjakov lik i delo jer slično se sličnom raduje. Da je smeo da puca, jasno je na kojoj strani bi bio Trifunović kao poznati zastupnik drugosrbijanštine, građanerstva, lažnog pacifizma u korist neprijatelja i autošovinizma. Ovako, Trifunoviću ostaje da oplakuje svog idola i da eventualno ostvari još neku ulogu u filmovima u kojima će Srbi biti predstavljeni kao zlikovci i zločinci.

Podsetimo, u Sarajevu je juče, u 84. godini, umro bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak.

Divjak je rođen je 11. marta 1937. godine u Beogradu, gde je završio 12. klasu Vojne akademije u Beogradu, kurs za komadanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu.

Kasnije je takođe završio Štabnu školu francuske vojske. Predavao je u Vojnoj školi u Sarajevu. Rat ga je zatekao na dužnosti oficira u štabu Teritorijalne odbrane BiH.

Vojni sud JNA ga je 1991. osudio na 9 meseci zatvora zbog izdavanja oružja TO BiH. Kaznu je izbegao napustivši JNA, nakon čega se pridružio Armiji Republike Bosne i Hercegovine.

Bio je prvi nosilac najvišeg francuskog ordena, Legije časti iz Bosne i Hercegovine. U Parizu je na francuskom jeziku objavljena knjiga njegovih razgovora pod naslovom “Sarajevo mon amour” (Sarajevo moja ljubavi).

Divjak se nacionalno izjašnjavao kao Bosanac, što je u više navrata isticao u intervjuima za domaće i inostrane medije.

ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime