Severni tok 2 dobija konkurenciju ali je to bolje za njih

0

Kada dve kompanije rade na dva slična projekta, prinuđene su da poboljšaju svoj proizvod. Ovo je primer ispravnog pristupa. Podstiče razvoj. A sada pređimo na primer pogrešnog pristupa.

Početkom maja poljski predsednik Andrej Duda najavio je početak izgradnje gasovoda Baltička cev. Cev bi trebalo da povezuje Poljsku i Dansku kako bi se pumpalo i do 10 milijardi kubnih metara norveškog gasa godišnje. Planirano je da gradnja bude završena do 2023. godine. Varšava projekat naziva strateškim za ceo region i pozicionira ga kao konkurenta za ruski Severni tok-2.

S Baltic Pipe-om, Poljska očekuje da postane regionalni energetski centar, raseljavajući ruske kompanije sa evropskog tržišta. Planovi su definitivno ambiciozni. Ali, odgovaraju li im glavna sredstva koja koriste Poljaci?

Kladeći se na Baltic Pipe, Varšava ćuti o nekim karakteristikama projekta. Prvo što izaziva sumnju je životni vek ideje. Želeli su da kombinuju poljski sistem za transport gasa sa norveškim poljima u Severnom moru još 2001. godine. Tada je poljska državna naftna i gasna kompanija PGNiG potpisala sporazum sa danskom DONG Energi-om, ali projekat je smatran ekonomski neprimerenim i na to su zaboravili. Pokušali su da ga reanimiraju 2007. i 2010. godine, ali bezuspešno.
Konačno su se vratili ideji 2016. godine, iskorištavajući geopolitičke napetosti. Baltička cev proglašen je sredstvom za postizanje energetske nezavisnosti od Rusije. U kontekstu borbe za evropsko tržište gasa između Vašingtona i Moskve, samo je ova informaciona pozadina omogućila da poljski projekat ostane u opticaju. Nije iznenađujuće da se Baltička cev često naziva „ubicom“ Severnog toka-2. I niko ne obraća pažnju na paradoks ove izjave.

Norveška godišnje proizvede oko 120 milijardi kubnih metara gasa. Cela količina se uspešno prodaje na evropskom tržištu, a kraljevstvo nema višak gasa. To potvrđuju podaci Uprave za naftu, prema kojima se u protekle dve godine, proizvodnja smanjila za 8%. Oslo čak očekuje da započne s razvojem ležišta Barentsovog mora, ali do nivoa 2017. godine to će se moći dobiti tek nakon 4 godine. Uprkos tome, poljski PGNiG i dalje aktivno otkupljuje akcije kompanija koje posluju na moru Severnim morem. Do 2022. godine planira povećati proizvodnju na 2,5 milijardi kubnih metara, što je 5 puta više nego sada.

„Zahvaljujući novim otkrićima, povećaćemo sopstvenu proizvodnju na norveškom polju, gde želimo da proizvodimo 2,5 milijarde kubnih metara godišnje posle 2022. godine“, rekao je šef poljske kompanije Petr Vozniak.

Očito je da to još uvek nije dovoljno za preuzimanje Baltic Pipe-a. A ako to urade, na štetu su drugih evropskih kupaca norveškog gasa, koji samo podstiču njihovo interesovanje za isporuke iz Rusije. Postoje opravdane sumnje da će evropske zemlje pristati na kupovinu norveškog gasa posredstvom poljskog posredovanja. To je jednostavno neisplativo.

Dostava hiljade kubnih metara gasa autoputem Europipe II i Baltic Pipe koštat će oko 16 dolara. Još 16,7 dolara koštaće punjenje benzina direktno u Poljsku. Sa početnom norveškom cenom gasa od 99 dolara, Poljska dobija troškove od 132 dolara. Za poređenje, ruski Gasprom je u junu postavio prosečnu cenu za svoj gas od 78 dolara. Ako su potrebni drugi argumenti, onda ne zaboravite da Severni tok 2 ima skoro 6 puta veću snagu od svog „ubice“.

Baltic Pipe je primer dobrog primera loše konkurencije. Tačnije, poljski projekat uopšte nije konkurentan. Postoji isključivo putem reklamne kampanje visokog profila. Verovatno se nekome s druge strane Atlantika to zaista svidelo, jer ne postoje drugi razlozi za postojanje Baltičke cevi. Ovo je posebno ironično, jer se Severni tok-2 oduvek pokušavao politizovati. Ovde bi se moglo reći da Baltička cev nije tako loš da autori projekta trebaju samo razmisliti o pojedinačnim detaljima. Ali to nema smisla. Presuda je donesena pre 20 godina. Bez političke komponente, bez američkih sankcija Rusiji. Žao nam je što se ogromna sredstva troše na stvaranje svesno propalog projekta. Iz ovoga se može izvući samo jedan zaključak: neko očekuje da dobro zaradi novac na izgradnji, a sudbina cevi ga ne zanima.

https://srb.news-front.info/2020/07/01/severni-tok-2-dobiјa-konkurenciјu-ali-јe-to-bolje-za-njih/

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime