SI UPUTIO OŠTRE REČI! Ako treba rasturićemo sve zbog Tajvana

0

Kineski lider je obećao da će nastaviti nacionalno ujedinjenje koristeći „sve neophodne mere.“

Kineski lider Si Đinping održao je poduži govor na otvaranju 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije, u kojem je pohvalio uspeh partije u odbrani nacionalne bezbednosti i društvene stabilnosti i obećao da će unaprediti cilj nacionalnog ujedinjenja, piše RT.

„Rešavanje tajvanskog pitanja je stvar Kineza, stvar koju moraju da reše Kinezi“, rekao je Si u nedelju oko 2.300 partijskih delegata. „Nastavićemo da težimo mirnom ujedinjenju sa najvećom iskrenošću i najvećim naporom, ali nikada nećemo obećati da ćemo se odreći upotrebe sile i zadržavamo mogućnost da preduzmemo sve neophodne mere“, upozorio je on.

Si je naglasio da njegovi „tajvanski sunarodnici“ to ne bi trebalo da shvate kao pretnju, objašnjavajući da upozorenje „nipošto nije usmereno“ na njih, već na „spoljne snage“ i „nekoliko separatista koji traže nezavisnost Tajvana“. Kineski lider je ohrabrio „ljude sa obe strane moreuza da rade zajedno na promovisanju kineske kulture i stvaranju bližih veza“, dodajući da je Peking „uvek pokazivao poštovanje i brigu za naše tajvanske sunarodnike i radio na tome da im pruži koristi“.

Sijevo insistiranje da će Peking težiti mirnom ponovnom ujedinjenju, ali da ne isključuje upotrebu svoje vojske, u skladu je sa zvaničnim stavom vlade iznetim u beloj knjizi objavljenoj prošlog meseca. U dokumentu, kineska vlada je potvrdila svoju posvećenost nevojnim sredstvima, ali je zadržala „opciju da preduzme sve neophodne mere“ da vrati Tajvan pod kinesku kontrolu.

Tajvan je vladao sam sobom otkako su nacionalističke snage predvođene Čang Kaj Šekom pobegle na ostrvo 1949. godine, nakon što su izgubile građanski rat od komunista. Trenutni predsednik Tajvana, Cai Ing-ven, u Pekingu se smatra separatistom. Pored toga što je prkosio upozorenjima Pekinga i ugostio najviše američke zvaničnike na ostrvu, Tajpej je pojačao kupovinu američkog oružja pod njenim vođstvom, a njegove diplomate su naterale zapadne nacije da odustanu od priznavanja kineskog suvereniteta nad Tajvanom.

Kina je predložila model „jedna zemlja, dva sistema“ za Tajvan. Prema ovome, Tajvan bi mogao da ima „društveni sistem drugačiji od kopna“, pod uslovom da kineski „nacionalni suverenitet, bezbednost i interesi razvoja“ nisu ugroženi. Tajpej je odbacio predlog, a njegovo ministarstvo spoljnih poslova je prošlog meseca izjavilo da samo narod Tajvana može da odlučuje o budućnosti ostrva.

(MONDO)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime