SINE, ŠTA URADI, SVIMA UNIŠTI ŽIVOTE: Otac dečaka-ubice očajan iza rešetaka

0
Foto: Printscreen/YouTube

Vladimir Kecmanović po ceo dan sedi u ćeliji i skrhano zuri u pod, opisuje izvor blizak istrazi.

Vladimir Kecmanović (47), otac dečaka Koste (13) koji je ubio devet učenika i čuvara OŠ „Vladislav Ribnikar“, dane u pritvoru provodi u očajnom stanju i od sramote ne komunicira ni sa kim. Prema našim saznanjima, svestan je da su životi članova njegove porodice upropašćeni. Monstruozni dečak je 3. maja upao u svoju školu u beogradskoj opštini Vračar i nasumičnom pucnjavom iz pištolja ubio radnika obezbeđenja i dežurnu učenicu, a onda još sedmoro đaka iz svog odeljenja. Ranio je učiteljicu istorije i još petoro učenika, od kojih je jedna devojčica posle 12 dana preminula.

Kosta je masakr počinio pištoljem CZ šedou iako je sa sobom poneo i ruger MK. To oružje je u posedu njegovog oca, koji za njih ima dozvolu, ali se nalazilo u nepravilno obezbeđenom metalnom sefu u ormaru, koji se nalazi u predsoblju stana.

Zbog toga je Vladimir Kecmanović, po zanimanju radiolog, uhapšen istog dana kada je njegov sin počinio najstrašniji zločin. Njemu je kasnije određen pritvor do 30 dana jer nije pravilno obezbedio oružje i zbog toga se tereti za krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti i preti mu do 12 godina zatvora.

Prema našim saznanjima, Kecmanović je u pritvorskoj jedinici pao u totalni očaj i jedino što uspe da progovori je vezano za tragediju koju je počinio njegov sin.

– Nadležni u Centralnom zatvoru svesni su da je Kostin otac u veoma teškom stanju i drže ga pod većom prismotrom nego druge pritvorenike. Vladimir po ceo dan sedi u ćeliji i skrhano zuri u pod, kao da konstantno vrti scene masovnog ubistva svog sina u školi i sve dublje tone u očajanje. Kad god nešto uspe da izusti tada promrmlja sebi u bradu: „Sine, šta uradi, upropasti nam živote. Šta ćemo sad? Nema nam više života. Nema više ničega. Prokleta streljana i pištolji…“ – ponavlja Kecmanović iz dana u dan, opisuje naš izvor blizak slučaju.

Takođe, naš sagovornik kaže da je doktor svestan da ni za njega, a ni za njegovu porodicu nema nikakve budućnosti, a uprava zatvora mu konstantno nudi psihijatrijsku pomoć, kao i zbog bojazni da će dići ruku na sebe. Kecmanović odbija svaku vrstu komunikacije, kako s ostalim zatvorenicima tako i sa zaposlenima u Centralnom zatvoru.

– Osim potpunog beznađa, njega grize i ogromna sramota. Zna da celo neposredno okruženje, ali i cela Srbija, priča o njemu i njegovom sinu i da za Kostino zlo nema nikakvog opravdanja. Zato je rešio da ni s kim ne progovara jer misli da bi mu razgovor o tome i slušanje tuđih komentara još više pogoršao stanje – objašnjava naš izvor.

Nakon Kecmanovićevog hapšenja Više javno tužilaštvo saopštilo je da se sumnja da je on sina vodio u streljanu, gde je dečak učio da puca iz vatrenog oružja iako je to zabranjeno za njegov uzrast. Kosta je nakon masakra sam pozvao policiju, a onda je odveden na saslušanje, pa u jednu psihijatrijsku ustanovu na opservaciju, gde je i sada smešten.

PREPORUKE MINISTARSTVA

Ministarstvo prosvete je dalo preporuku za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada i vannastavnih aktivnosti do kraja nastavne godine, za sve učenike ove ustanove.

Organizacija se sastoji od četiri preporuke:

1. Svakom detetu koje se ne oseća spremno da pohađa nastavu i kome je neophodna podrška ista je omogućena od stručnih lica

2. Nastava, kao i ostali vidovi podrške procesu učenja, održavaju se isključivo za decu čiji su roditelji izrazili želju za tim

3. Svaki roditelj ima mogućnost da, u bilo kom trenutku, promeni odluku u skladu s trenutnim osećanjima deteta

4. Ministarstvo prosvete priprema predlog posebnog modela upisa u srednju školu za učenike 8. razreda koji će biti prvo predstaviti roditeljima

Istraga protiv majke

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu juče je po službenoj dužnosti pokrenulo istragu o Kostinoj majci Miljani Kecmanović da bi se utvrdilo da li postoje elementi krivičnog dela zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica.

Takođe, Gradskom centru za socijalni rad naloženo je da izvrši dijagnostičku procenu funkcionisanja porodice dečaka i o tome dostavi izveštaj tužilaštvu, kao i da utvrdi da li se navedena porodica odranije nalazila u evidenciji tog organa.

Izvor: Republika.rs

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime