SLAVIMO VELIKI CRKVENI PRAZNIK POSVEĆEN SVETOM JOVANU ZLATOUSTOM: Veruje se da žene ne treba da rade JEDNU STVAR!

0
Foto: Vikipedija / Javno vlasništvo

Zapalite sveću u čast Svetog Jovana Zlatoustog i pomolite mu se

Vernici Srpske pravoslavne crkve na današnji dan slave veliki crkveni praznik posvećem svetom Jovanu Zlatoustom, praznik prenosa moštiju svetog Jovana Zlatoustog, velikog učitelja Pravoslavlja iz 4. veka, rodom iz Antiohije, inače jednog od Sveta tri jerarha.

Ovo je dan molitvenog sećanja na prenos Moštiju ovog svetitelja iz jermenskog sela Komana, gde se kao izgnanik upokojio, u Carigrad, gde je ranije bio patrijarh. Upokojio se 407. godine. Zbog besedništva nazvan Zlatoustim. Ostavio je brojna pisana dela.

Zapalite sveću u čast Svetog Jovana Zlatoustog i pomolite mu se. Navodno, nakon toga sve će vam u životu ići lakše…

Vernici sa naših prostora još ga nazivaju i „zlatnom trubom Pravoslavlja“ zbog upornosti i žara kojima je u svojim govorima ljudima ukazivao na snagu i ispravnost hrišćanstva.

Prema legendi, 30 godina nakon smrti sveca car Teodosije Mlađi doneo je odluku da mošti Svetog Jovana Zlatoustog vrate u Carigrad. Međutim, priča se da kovčeg svetitelja niko nije mogao da pomeri sve dok car nije napisao pismo u kome je Svetog Jovana molio za oproštaj u ime svoje majke carice Evdoksije zbog koje je svetitelj i prognan iz Carigrada. Jednom kada je pismo bilo položeno na kovčeg, predanje kaže, on postade lak i vojnici ga ponesoše.

Narodna verovanja i običaji

U nekim krajevima Srbije još se i danas veruje da žene na praznik Svetog Jovana Zlatoustog ne smeju da u ruke uzimaju vunicu, konac ili igle, jer ovaj svetitelj ne želi da one na njegov praznik rade već da se svi podjednako, uz neku dobru knjigu, opuste i posvete duhovnom razvoju pre nego materijalnom bogaćenju.

Ako već uspete da pobegnete od obaveza u ovom stresnom vremenu, prošetajte i do crkve. Zapalite sveću u čast Svetog Jovana Zlatoustog i pomolite mu se. Navodno, nakon toga sve će vam u životu ići lakše.

Izvor: Espreso ,Magazin Novosti

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime