SLOVENAC NA MUFTE UZIMA PARE U BANJALUCI I BEOGRADU Zubarima uvaljuje lažne sertifikate od 220 evra!

0

Oni smatraju da je telefonskim pozivom počeo dužničko-poverilački odnos i ne odustaju dok ne dobiju pare

Nadareni kao niko, školovani prevaranti! Telefonski operateri, koji se lažno predstavljaju kao službenici državne Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge Republike Srpske (APIF), koja radi isti posao kao Agencija za privredne registre (APR) u Srbiji, varali su poznate stomatološke ordinacije u Banjaluci da su dobili sertifikate za izuzetno poslovanje i za to im tražili da im iskeširaju 220 evra!

Kako alo.rs saznaje, mozak prevare je Slovenac koji još od 2013. godine ima firmu u Beogradu, a njegovi saradnici odavno valjaju “licence” o uspešnom poslovanju po celoj Srbiji!

Grupu prevaranata otkrila je Internacionalna policijska organizacija (IPO), a dr Siniša Pepić iz Banjaluke, čija je specijalnost međunarodno poslovanje upozorava firme da ne nasedaju na ovu prevaru!

Firma iz Banjaluke koja je naplaćivala sporne sertifikate registrovana je ove godine. Iza svega stoji društvo s ograničenom odgovornošću, koje je registrovano 22. februara 2013. godine u Velikoj Britaniji.

Daljim istraživanjem došlo se do podatka o vlasništvu britanskog društva, pa je utvrđeno da je posredi istoimeno društvo registrovano preko agenta na Britanskim Devičanskim Ostrvima 20. decembra 2012. godine. Proverom ofšor kompanije otkriven je krajnji vlasnik, državljanin Slovenije, koji ima prebivalište u Beogradu. On je jedan od troje ljudi koji vedre i oblače u firmi koja je registrovana u Londonu, dok se ženska osoba istog prezimena pojavljuje u privrednom registru kao direktor dve firme, u Sarajevu i Beogradu. Analizom dostupnih finansijskih izveštaja londonskog privrednog društva utvrđeno je kako novac završava na računu na Britanskim Devičanskim Ostrvima.

Dr Siniša Pepić, savetnik Ilije Životića iz Internacionalne policijske organizacije (IPO), ističe da su protiv varalica podneli krivične prijave. On kaže da su se prevaranti primirili u Sarajevu i da su tek počeli da rade u Republici Srpskoj zbog čega ih u startu treba zaustaviti.

Prevaranti su profesionalci! Reč je o ljudima koji su izuzetno obučeni za verbalnu i psihološku manipulaciju!

Predstavljaju se kao državni službenici Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge Republike Srpske (APIF), koja radi isti posao kao Agencija za privredne registre (APR) u Srbiji. Očigledno je da pozivaju firme po imeniku privrednika.

Biraju one koji dobro posluju i mogu da plate njihove usluge. Jako su uporni i imaju razrađenu tehniku. Prvo čestitaju vlasniku, govoreći da je njegova firma, navodno na osnovu finansijskih izveštaja o poslovanju, svrstana u A+ kategoriju zbog toga što zaposlenima redovno daje plate i izmiruje sve doprinose i poreze državi. Na kraju ga obaveštavaju da će ga zvati neko iz agencija koja je radila analizu finansijskog poslovanja i da će mu dostaviti fakturu da za sertifikat plati 220 evra.

Oni smatraju da je telefonskim pozivom počeo dužničko-poverilački odnos i ne odustaju dok ne dobiju pare! Međutim, telefonski poziv uopšte ne predstavlja nikakav ugovore i vlasnik firme treba jednostavno da kaže da nije tražio njihovu uslugu i odmah da pozove policiju – kaže dr Pepići i ističe da je najvažnije raditi na prevenciji i ukazati na prevaru.

foto: Printscreen/Instagram

Osnovni je problem što su oni na ivici zakona. Rade jako pametno i ako se neko upeca ne ostavljaju mu mnogo prostora. Proteklih mesec dana su zvali isključivo poznate stomatološke ordiancije u Banjaluci. Kada neko odbije sertifikat, prevaranti prete da će navodno angažovati advokata. Posle toga sledi poziv navodnog advokata, koji vlasnika firme upozorava da će podneti tužbu ukoliko ne plati sertifikat! Najbolje je odmah prekinuti komunikaciju i uzvratiti istom merom. Treba im reći da firma ima svog advokata, koji će njih pozvati – objašnjava dr Pepić i navodi da će Internacionalna policijska organizacija dostaviti policiji sve podatke o ovim prevarantima.

Varaju državnu agenciju iza leđa

Dr Siniša Pepić kaže da je od službenika iz APIF-a dobio potvrdu da oni ne sarađuju sa navedenom firmom iz Banjaluke i da njihovi službenici nikoga ne zovu telefonom zbog dodele sertifikata za uspešno poslovanje.

Pozivamo privrednike da ne nasedaju na ovakve pokušaje prevare. Ukoliko im je potrebna ocena boniteta, mogu da se obrate ovlašćenim javnim institucijama ili međunarodno priznatim specijalizovanim agencijama. Preduzeće istog naziva postoji i u Beogradu, pa privrednici iz Srbije moraju da budu na oprezu – rekli su Pepiću iz APIF-a.

Espreso, ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime