SNEG I SNAŽNO ZAHLAĐENJE STIŽU U SRBIJU Od +20 do MINUS 10 za samo par dana, što ste se sunčali – sunčali ste se!

0
FOTO: RINA

Petak i subota pre podne veoma topli, zatim jako zahlađenje uz prolazne padavine. Sneg uglavnom preko 500 metara nadmorske visine

– U petak će se naš region nalaziti u toplom sektoru ciklona nad severnom Italijom te će uz jako južno strujanje uglavnom biti suvo i izuzetno toplo za prvi dan decembra. Maksimumi će se kretati of +7 do +18, a ponegde, posebno nad fenskim oblastima regiona i oko +21 stepen Celzijusa – piše meteorolog Marko Čubrilo u novoj prognozi vremena za Srbiju.

Duvaće jak i vrlo jak, na planinama i olujan južni vetar. U subotu prvo nad krajnjem severozapadu regiona pogoršanje uz jako zahlađenje i padavine. Frotalni sistem će se u toku subote premeštati dalje na jugoistok ali će padavine na njemu postepeno slabiti.

Planinski delovi središnje i jugozapadne Hrvatske, nejveći deo planina BiH, severne Crne Gore, jugozapadne i južne Srbije mogu očekivati 2h do 4h snežnih padavina. U nizijama će to uglavnom biti kiša ili kratkotrajan sneg pred sam kraj padavina, stoji u prognozi.

Južni vetar će biti u okretanju na jak i vrlo jak severozapadni, koji u zoni fronta na kratko može biti olujan. Očekuje se velika temperaturna razlika, na severozapadu Hrvatske maksimum oko 0 ili čak malo ispod nje, dok bi na istoku Srbije bilo i oko +20 stepeni Celzijusa. Tokom noći ka nedelji i u nedelju jako zahlađenje nad celim regionom te će se u nedelju maksimumi kretati od -3 do +4 stepena Celzijusa.

U nedelju se snežne padavine povremeno očekuju uglavnom nad središnjim delovima regiona i tada bi snega moglo biti i u nižim predelima.

– Početkom naredne nedelje jutra hladna uz mrazeve od -8 do -2, lokalno i oko -10 stepeni Celzijusa. Dnevni maksimumi od -2 do +3 stepena Celzijusa. Sredinom sledeće nedelje sa jačanjem ciklona nad širim prostorom južnog Jadrana i Jonskog mora malo toplije ali uz nove padavine. Snežna granica na oko 800mnv. Jutarnji mraz znato slabiji i znatno ređi, do će se dnevni maksimum kretati od +3 do +10 stepeni Celzijusa – precizira Čubrilo.

Prema kraju sledeće nedelje i posebno oko 10. decembra operativni ECMWF daje signal za porast vazdušnog pritiska nad Skandinavijom i Rusijom što bi moglo ka nama pokrenuti hladnije istočno strujanje tako da bi oko tog datuma uz zahlađenje povremeno bilo novih padavina.

Gotovo je sigurno da će se sinoptika još menjati, tako da ćemo tek za 3-4 dana imati jasniju sliku u kom pravcu će se ona kretati prema sredini meseca, dodaje meteorolog.

– Naredna dva dana pravo prolećno vreme za početak kalendarske zime, dok od subote posle podne sledi naglo zahlađenje i povratak mrazeva – zaključuje Čubrilo.

Izvor: ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime