ŠOK! STIŽU NAM KIŠA I MUNJE

0
Foto: Sat24

Ušli smo u period grmljavina, koje su najčešće u maju i junu

Promenljivo oblačno vreme, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom kakvo je trenutno u Srbiji održaće se i u narednom periodu, a meteorolozi ne vide ni u najavi bar dva spojena dana sa potpuno lepim vremenom, kaže meteorolog Đorđe Đurić.

– Nema promena u smislu stabilizacije vremena. I u narednom periodu će biti promenljivo oblačno sa uslovima za kišu sa pljuskovima i grmljavinom. Temperatura će uglavnom biti od 18 do 25 stepeni kao danas, a jedino nas u utorak očekuje blago zahlađenje. Svih drugih dana biće sparno, a tog dana biće svežije, kada će temperatura biti od 16 do 20 stepeni – navodi Đurić.

Isto će biti i za vikend koji je pred nama, s tim da će u nedelju biti suvlje vreme.

– Za vikend će, takođe, biti promenljivo oblačno, pogotovo u severozapadnom delu zemlje. Ipak, u nedelju će biti lepše vreme, kada se očekuje više smena sunca i oblaka – kaže Đurić.

Na pitanje da li nam u skorijoj budućnosti predstoji duži period stabilizovanog vremena, nažalost, dobili smo odgovor koji smo najmanje želeli:

– Duže od dva dana neće biti stabilizacije, odnosno, lepog vremena u skorijem periodu.

Meseci grmljavine

Đurić podseća da smo ušli u period grmljavina.

– Maj i jun, odnosno kraj proleća i početak leta je period kada nam prete grmljavine, ali generalno tokom celog toplog perioda u toku godine, ima uslova za nju – kaže Đurić.

Jun je, inače, mesec i kada imamo najviše padavina, a pljuskovi se obično dešavaju u popodnevnim satima.

Sudeći po sezonskoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, ovogodišnji jun biće topliji i malo suvlji, ali će ipak, mesečne količine padavina u granicama višegodišnjeg proseka.

– Srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće za oko 1.4 stepena viša u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 27.8 stepeni. Mesečna suma padavina tokom juna biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 5 milimetara u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 58 milimetara – navodi se na sajtu RHMZ-a.

Gde je grom udario?

Inače, kada je reč o grmljavini, vrlo se lako može izračunati gde je grom udario. Naime, prvo treba izračunati vreme između sevanja i groma u sekundama. Ako, na primer, izračunate pet sekundi, to treba pomnožiti sa 340 metara (ili podeliti sa tri), dobija se rezultat da je grom udario negde na 1.700 metara.

Saveti dok traje grmljavina:

Ako ste u zatvorenom prostoru:

– Zatvorite prozore i vrata – Izbegavajte kontakt sa slavinama, radijatorima i drugim metalnim predmetima, dobri su provodnici – Isključite kućni i mobilni telefon, kompjuter – Izbegavajte pranje sudova, tuširanje

Ako ste na otvorenom:

– Sklonite se od visokih struktura (jarbola, stubova, tornjeva) – Izbegavajte visoko drveće, ograde, telefonske kablove i električne vodove – Pronađite zaklon u zgradi ili automobilu, ako to nije moguće, sedite na zemlju – Ukoliko ste u šumi, zaštitite se ispod grana niskog drveća – Izbegavajte granicu između šume i otvorenog prostora, bolje je da uđete u šumu – Ne prelazite preko vode, ne plivajte – Nemojte držati kišobran ili druge metalne provodne predmete u rukama – Nemojte stajati uspravno, čučnite ili se makar sagnite, ne dodirujući zemlju rukama – Ako ste u grupi, držite rastojanje od pet metara između sebe

Ukoliko se nađete u automobilu:

– Zaustavite se pored puta, dalje od elektrovodova i drveća – Ostanite u kolima, upalite poziciona svetla dok ne prođe oluja – Zatvorite prozore i ne dodirujte metalne predmete

(Espreso/Telegraf.rs)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime