ŠOK! VRAĆA SE KORONA?!

0
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

London — Strah od ponovnog izbijanja kovida raste nakon otkrića nove varijante za koju naučnici veruju da je ‘prava stvar’, piše Dejli mejl.

Naučnici su već pozvali na vraćanje maski za lice zbog novog soja kovida koji tek treba da bude zvanično imenovan, ali se za sada zove BA.6.

Drugi upozoravaju da je rano za paniku i tvrde da ograničenja iz perioda pandemije neće biti potrebna.

Stope hospitalizacije zbog kovida već počinju da rastu, što izaziva zabrinutost zbog mogućnosti novog talasa.

Porast infekcija prati dolazak nove varijante pod nazivom Eris, koja je već jedan od sedam novih slučajeva koronavirusa u Velikoj Britaniji, kažu tamošnji zdravstveni zvaničnici.

Stručnjaci tvrde da je porastu infekcija i slabljenju imuniteta moglo doprineti i loše vreme i ‘Efekat Barbenhajmer’, koji se odnosi na filmove ‘Barbi’ i ‘Openhajmer’.

Za sada nema znakova da novootkrivena varijanta predstavlja veću pretnju od do sada poznatih, uključujući i varijantu omikrona. Dodatne vakcine biće ponuđene starijim od 65 godina i ranjivim grupama u Velikoj Britaniji kasnije ove godine.

Nova varijanta virusa je, izgleda, već počela da kruži, a primećena je i u Danskoj i Izraelu.

Stručnjaci smatraju da ova varijanta ima više od 30 mutacija u svom proteinu šiljka, delu virusa koji izaziva infekciju.

Međutim, još nije poznato da li će se ova varijanta efikasno proširiti ili će jednostavno nestati.

Dr Triša Grinhalg, stručnjak za primarnu negu sa Univerziteta u Oksfordu, objavila je na Tviteru da se čini da je opet vreme za „maskiranje“.

Profesorka Kristina Pejdžl, matematičarka sa Univerzitetskog koledža u Londonu, rekla je da je još veoma rano, ali ova varijanta koronavirusa ima mnogo novih mutacija koje ga čine drugačijim od prethodnih sojeva i potencijalno je sposobnija da izazove veliki talas.

Izvor: b92

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime