ŠOKANTNI PODACI IZ ARHIVA CIA PROCURILI! Na ovom sastanku, Draža Mihailović shvatio ko je zapravo Tito

0

Odlomak iz knjige o Draži Mihailoviću

Srpski autor Dušan Telesković objavio je knjigu “Dragoljub Draža Mihailović. Izdani saveznik: General u tajnom arhivu CIA” u kojoj iznosi podatke o susretima partizanskih i četničkih vođa za vreme Drugog svetskog rata.

Primer su neuspešni pregovori Draže Mihailovića i Josipa Broza Tita u Brajićima, 27. septembra 1941. na kojima je sklopljen sporazum o zajedničkoj borbi protiv okupatora.

Donosimo odlomak iz knjige:

“Partizansku su delegaciju činili: Josip Broz Tito, Mitar Bakić i Sreten Žujović, a četničku: Draža Mihailović, Dragiša Vasić, potpukovnik Dragoslav Pavlović i kapetan Milorad Mitić. Bio je to poslednji pokušaj da se organizuje zajedničko partizansko-četničko zapovedništvo. Ali, sklopljen je samo privremen sporazum.

Na sastanku je načelno garantovano održavanje status kvo u međusobnim odnosima, pa je predloženo izbegavanje sukoba.

Jedan detalj s tog sastanka i danas ima svoje repove u srpskoj javnosti, pre svega u tabloidnim tvrdnjama da je ‘CIA sumnjala da je Tito bio Rus’. Mihailović je na tom sastanku izrazio sumnju da je Tito bio Zagorac, jer je navodno njegov ‘naglasak bio više ruski nego hrvatski’. Javno je izrazio sumnju u njegov pravi identitet, i to 5. novembra 1941. kada ga je nazvao ‘komunistički vođa u Srbiji, pod lažnim imenom Tito’.

Odatle potiče priča da je Tito zapravo savetnik ruskog veleposlanstva Vladimir Lebedev koji je zaista postojao, ali je tada već bio u Rusiji. Operativci tadašnjeg OSS-a koji je, dakle, preteča današnje CIA-e izvestili su kasnijih godina o tom sastanku, između ostalog i o Mihailovićevoj sumnji, što je otvaranjem arhiva CIA-e dovelo do natpisa u štampi kako je, eto, i ‘CIA znala da Tito nije Tito’.”

Espreso, ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime