SPREMNI SMO ZA JESEN IAKO STIŽE SEZONA GRIPA: Brnabić otkrila šta nas sve uskoro čeka!

0

Brnabić je, povodom početka izgradnje kovid bolnice u kasarni „Rasina“, podsetila da je vlada 24. jula donela zaključak o rušenju postojećih objekata i podizanja novih

Premijerka Ana Brnabić rekla je danas u Kruševcu da su brojke mnogo bolje i da je manji udar na naš zdravstveni sistem, kao i da, ako se nastavi ovako, talas koji ćemo videti na jesen ili zimu neće biti gori nego u martu ili julu.

Brnabić je, povodom početka izgradnje kovid bolnice u kasarni „Rasina“, podsetila da je vlada 24. jula donela zaključak o rušenju postojećih objekata i podizanja novih, da se krenulo sa rušenjem 25.jula, i sada sa gradnjom.

„Važno je da smo spremni, da imamo dovoljno respiratora, ležajeva, kapaciteta za PCR testove, ali važno je i da budemo spremni za jesen i zimu kada dolazi sezona gripa i kada očekujem veće udare, dodala je ona.

Brnabić se zahvalila građanima što poštuju mere, jer samo na taj način udar na jesen ili zimu neće biti gori nego u martu i julu.

I u Kruševcu se, kaže, pripremaju kapaciteti za dodatno PCR testiranje.

„Spremali smo se kako bismo jačali naše zdravstvo i na ovakve situacije, iako niko u svetu nije mogao da očekuje ovakvu pandemiju. Mi smo u opštu bolnicu Kruševac u poslednjih pet godina, pored toag što smo dozvoli 61 specijalizaciju, zaposlili preko 330 lekara, medicinskih sestara i tehničara. Uložli smo oko milion evra samo u novu orpemu. To je bilo u svrhu jačanja našeg sistema, ali se ispostavilo da je izuzetno važno kada smo suočeni sa ovakvom opasnošću“, rekla je ona.

Ukazala je da će se nastaviti zajednička borba, da vlada priprema sve strukture koje su svakodnevno u službi svih građana Srbije.

Ona je apelovala na građane da nastave da se drže svih epidemioloških mera, nose masku, drže fizičku distancu, svakodnevno peru ruke što češće moguće, da ne pazimo samo na sebe, već čuvamo sve naše bližnje.

„To jedini način kako možemo da pobedimo. Brojevi izgledaju bolje, udar na naš sistem je manji. Zzelimo da omogućimo pre jeseni i zime da zdravstveni radnicima dobiju mogućnost za odmor“, rekla je ona.

Posebno se zahvalila Vojsci Srbije, rekavši da bez vojske ne bi bila moguća uspešna borba protiv korona virusa.

Od 16. marta pripadnici VS svakodnevno su angažovani na podršci civilnim strukturama, građanstvu, opštinama, kako bi se izborili i bili što bezbedniji u našoj zemlji, naglasila je ona.

Podsetila je da su pripadnici VS angažovani na vođenju privremenih bolnica, kojih u ovom trenutku ima 11 u šest gradova širo Srbije, sa 5.522 ležajeva.

Ukazala je da su pripadnici VS angazovani i na lečenju pacijenata u vojnim ustanovama, kako kovid tako i nekovid pacijenata.

„Po naredi predsednika Srbije vojne bolnice, pre svega VMA, su angažovane na lečenju nekovid pacijenata bez obzira da li su vojnili ili drugi osiguranici“, kazala je Brnabić.

Podsetila je da su pripadnici VS svakodnevno angažovani na biološkoj dezinfekciji širom Srbije.

Sve to, kaže, je pokazatelj koliko je naša vojska spremnija.

Espreso, Agencije

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime